Lounais-Suomen Jätehuolto Oy

Pienempi kuorma huomiselle

Lounais-Suomen Jätehuolto on 18 kunnan omistama yhtiö. Huolehdimme kuntien puolesta asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja jäteneuvonnasta. Tarjoamme palveluita myös kuntien kiinteistöille. Yhtiön toimialueella asuu noin 440 000 asukasta. Vapaa-ajan asuntoja alueella on noin 40 000.

Lounais-Suomen Jätehuollon toiminta alkoi 1.9.2015, kun Rouskis Oy sulautui Turun Seudun Jätehuoltoon. Omistajakuntamme ovat Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Turku ja Uusikaupunki. Suurimmat omistajat ovat Turun kaupunki 23 %:n ja Salon kaupunki 20,21 %:n osuuksilla. Kunnat eivät rahoita toimintaamme.  Jätehuoltopalvelut rahoitetaan pääasiassa jätteenkäsittely- ja palvelumaksuilla sekä jätehuollon perusmaksulla.

Toimistomme sijaitsevat Turun Orikedolla ja Salon Korvenmäessä. Hoidossamme on 4 jätekeskusta ja 8 lajitteluasemaa, joissa on kattavat jätteiden vastaanottopalvelut.

Yhtiön taustaa

Lounais-Suomen Jätehuollon syntyminen oli jatkoa kuntien jätehuoltoyhteistyön tiivistymiselle. Kunnat perustivat Turun Seudun Jätehuollon ja Salon seudulla Rouskiksen hoitamaan vastuulleen kuuluvia jätehuoltotehtäviä yhteistyössä lähikuntien kanssa. Yhtiöt ovat huolehtineet kuntalaisten jätehuollon järjestämisestä ja neuvonnasta toistakymmentä vuotta. Jätehuolto on kehittynyt nopeasti ja ympäristöstä huolehditaan aina vain paremmin.

Jätteet ovat muuttuneet resursseiksi ja asiakkaiden palveluodotukset ovat kasvaneet, samalla myös toiminnan kustannukset ovat nousseet. Laajempi yhteistyö oli tarpeen, jotta asiakasmaksujen korotustarvetta saadaan hillittyä. Kunnat yhdistivät yhtiöiden voimavarat ja henkilöstö kehittää nyt yhdessä yhtiön toimintoja ja palveluja laajemmalle alueelle. Kiertotalouden kehittymistä edistetään sekä yhtiön omalla toiminnalla että opastamalla asukkaita ja julkisia palveluja toimimaan kestävästi.

Toimintaamme ohjaavat lainsäädännön lisäksi mm. viranomaismääräykset, valtakunnalliset ja paikalliset jätesuunnitelmat sekä oma strategiamme ja toimintapolitiikkamme.  Jätehuoltopoliittinen ohjelma Lounais​-Suomessa sekä LSJH:n hallituksen hyväksymät vuotuiset yhtiön päämäärät asettavat selkeät tavoitteet toiminnallemme pitkällä ja lyhyellä aikavälillä.