Återvinning av textilier inspirerar företagare till att tänka kreativt

Sydvästra Finlands Avfallsservice med samarbetspartners driver ett återvinningsprojekt för textilier. Projektet uppmuntrar företag till att utveckla nya produkter av avlagda textilier. Bland annat Pumpa Design Ab:s nyaste produkt Hevi-setti skapades inspirerat av projektet.

Återvinningsprojektet för avlagda textilier, som drivs av Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) med samarbetspartners, söker aktivt användare som kan utnyttja de insamlade textilierna – till exempel tunna och skira, ljusgenomsläppande gardiner.
Maria Laaksonen, grundaren av Pumpa Design Ab, hade tidigare stött på en nyhet om hur endast få frukter tas hem från butiken i en återanvändbar fruktpåse fastän de flesta vill minska på användningen av plastpåsar. Laaksonen såg potential i de ljusgenomsläppande gardinerna och tog tag i utmaningen. Så uppstod Pumpa Design Ab:s nyaste produkt Hevi-setti.

Med en söm och en silikonögla för att sluta påsen omvandlades de gamla ljusgenomsläppande gardinerna till lätta fruktpåsar. En egen fruktpåse av avlagda textilier gläder miljövännen under butiksresan: mängden plastavfall minskar och gamla textilier får ett nytt liv.
– Om du kommer ihåg att ta med dig nyckeln när du skall till butiken, kommer du också ihåg att ta med dig de återanvändbara fruktpåsarna. Tack vare fästningshaken fungerar Hevi-setti även som nyckelring. En liten, färggrann förvaringspåse som är lätt att bära med sig innehåller två återanvändbara påsar i olika storlekar. Påsarna är tillverkade av lätt och rengjort returtyg, berättar Maria Laaksonen.

Sydvästra Finlands Avfallsservice har redan länge arbetat för att utveckla återvinningen av textilier, först regionalt och nu även som en del av ett nationellt projekt.
– Textil 2.0-projektet, som förverkligades av LSJH med samarbetspartners, gav upphov till Telaketju-projektet som har som målsättning att befrämja återvinning av textilier nationellt. Det är fint att vi samtidigt kan fungera som en inspirationskälla för företag och uppmuntra till en ny typ av företagsutveckling inom textilindustrin, konstaterar miljöutbildare Miia Jylhä från LSJH.

Under Skärgårdens miljömässa i Pargas kan man vid Sydvästra Finlands Avfallsservice infopunkt bekanta sig med fruktpåsarna som tillverkats av återvunna textilier. Infopunkten finns på mässan lördagen den 10 juni klockan 10–14. Genom att delta i en frågesport med återvinningstema vid infopunkten kan man vinna en egen Hevi-setti. Vid LSJH:s infopunkt får du också information on förebyggandet av uppkomsten av avfall, avlagda textilier och återvinning av material samt om hemmets avfallsservice.

LSJH är med på Skärgårdens miljömässa i Pargas centrum (på parkeringen intill Köpmansgatan) lör 10.6. kl. 10–14. Evenemanget är gratis.