Aura å städas genom dykning under FM i vaksimning

Dyk Aura å rent-städevenemanget, som traditionellt har arrangerats under Åbodagen, anordnas nu för första gången mitt i vintern. Aura å städas genom dykning under FM i vaksimning torsdagen den 31 januari 2019. Förra året belönades städevenemanget med Finska dykarförbundets miljöpris.

Åbonejdens dykare städar Aura å på skrot under FM i vaksimning torsdagen den 31 januari kl. 14–16. Vinterbadsbassängen som skapats för de tävlande ligger i Aura ås gästhamn i Åhamnen, på adressen Västra Strandgatan 55–57. Skrotet som dykarna plockar upp från ån staplas på ett avfallsflak intill bassängen, där det kan beskådas av stadsborna. Skroten levereras till återvinning via Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH).

– Någon liknande städning av Aura å har inte gjorts tidigare på vintern. Platsen och situationen verkade så speciella och omständigheterna så intressant utmanande att vi bestämde oss för att delta. Förutom att städdyka har dyksektionen vid Åbo NMKY även säkerhetsberedskap under själva tävlingen, berättar Jouko Moisala, erfaren dykare och en av de drivande krafterna bakom evenemanget.

Evenemanget med städning av Aura å som äger rum i samband med FM i vaksimning anordnas av Åbonejdens dykare, Aura å-stiftelsen, Östersjöutmaningen, Sydvästra Finlands Avfallsservice, Skyddsfonden för Skärgårdshavet, FM i vaksimning, Turun Seudun Hyötykuljetus och Turun Vesihuolto Oy.

Diskussion, soppa och utmaningssimning

Vid evenemangets informationspunkt kan man diskutera frågor i anknytning till Skärgårdshavet, miljön och dykning. Turun Vesihuolto Oy bjuder de 300 första på varm saft och soppa. I samband med FM i vaksimning anordnas även en utmaningssimning för den ekonomiska regionens olika organisationer fredag den 1 februari kl. 14–16.30. En del av intäkterna från utmaningen doneras till Skyddsfonden för Skärgårdshavet.

Aura å har städats genom dykning i mer än 25 år. Traditionellt sett har evenemanget ägt rum på Åbodagen. Genom åren har man plockat upp en enorm mängd olika sorters skrot från ån, allt från cyklar till parkbänkar, kundvagnar och dryckesburkar. Genom evenemanget vill man påminna stadsborna om att skräp som slängs i ån inte försvinner, även om det sjunker ner i djupet. Hösten 2018 beviljades Åbos traditionsrika dykevenemang Finska dykarförbundets miljöpris.

OBS! Dykningen har en köldgräns! Dykningen anordnas inte om det är -10 grader när det är vindstilla. Om det är blåsigt är gränsen -5 grader. Om dykningen ställs in meddelas det på evenemangets FB-sida torsdagen den 31 januari 2019 på www.facebook.com/events/291375978238105. Hitta evenemanget på Facebook genom att söka på Aurajoen siivoustempaus sukeltaen Talviuinnin SM-tapahtumassa. Informationspunkten samt sopp- och saftserveringen anordnas även om dykevenemanget inte skulle genomföras på grund av väderförhållandena.

Dyk Aura å rent-städevenemanget under FM i vaksimning 31.1.2019 kl. 14–16, Västra Strandgatan 55–57.