Avfallets natt går av stapeln på Isosuo avfallscentral på fredag

På Isosuo avfallscentral i Reso firas Avfallets natt fredagen den 7 juni. Under evenemanget, som riktar sig till hela familjen, kan man bekanta sig med avfallscentralen och områdets aktuella avfallsserviceärenden, allt från avlagda textilier till farligt avfall. Det bjuds på vegetarisk ärtsoppa, pannkaka samt program i form av trolleri, provsmakning av gräshoppor samt ett bytestorg för leksaker. Under Avfallets natt är avfallscentralens portar öppna till klockan tio på kvällen.

Avfallets natt firas fredagen den 7 juni kl. 17–22 på Isosuo avfallscentral. Meningen med evenemanget är att göra avfallsservicens helhet mer bekant åt invånarna. Man kan bekanta sig med avfallscentralens verksamhet under guidade turer som leds av LSJH:s miljörådgivare. Under evenemanget får man information om farligt avfall och tips på hur man kan ersätta dem med ofarliga ämnen till exempel i städning.

På plats finns även en Pop up-sorteringshall för avlagda textilier. Där får invånarna råd om hur de avlagda textilierna ska sorteras och information om textiliernas återvinningsmöjligheter. Man kan diskutera till exempel om det egna kärlets tömningar med LSJH:s servicerådgivare och vid behov byta avfallskärlets tömningsintervall.

Trollkarl, sopbil och bytestorg för leksaker

Under evenemanget underhålls publiken av programledaren Mikko Kartano, som man kan lyssna till medan man njuter av vegetarisk ärtsoppa, en bit pannkaka och gräshoppor. På programmet för de minsta i familjen finns trolleriuppvisningar, möjlighet att bekanta sig med en sopbil samt ett bytestorg för leksaker.
– Till torget kan man ta en hel leksak som barnet inte längre behöver och byta ut den till något mer intressant. Tanken bakom det hela är att man inte alltid behöver köpa nytt. Man kan undvika uppkomsten av avfall genom att byta saker. Ifall det blir leksaker kvar på torget, doneras de till Hope ry, berättar kommunikationsplanerare Janita Jalonen, evenemangsansvarig för Avfallets natt.

Sorteringsstationen betjänar till sent på kvällen

Man kan titta in på Avfallets natt enbart för att ha det trevligt och bekanta sig med området. Det lönar sig dock att utnyttja den förlängda öppettiden och på samma gång ta de avfall som ligger hemma i knutarna till sorteringsstationen.

Till stationen kan man avgiftsfritt ta farligt avfall (på en gång max 50 kg eller liter), trasiga elapparater, lysrör, led- och lågenergilampor, avlagda textilier, räfsavfall, kvistar och ris, impregnerat trä (under 1 m3), metall, papper, glas-, kartong- och plastförpackningar samt däck utan fälgar. Vid stationen mottas det enligt prislistan allt möjligt bygg- och städavfall, till exempel möbler, träavfall, betong- och tegelavfall samt sanitetsporslin.

I programmet för Avfallets natt ingår bland annat:

  • guidade turer på avfallscentralen kl. 18.15 och 20.15
  • info om farligt avfall och avlagda textilier
  • bytestorg för leksaker • utlottning av kompostbehållare • smakprov på gräshoppor
  • möjlighet att bekanta sig med en sopbil kl. 17.00–19.00
  • Mikko Kartano leder evenemanget och underhåller publiken
  • trollkarl Aaro Sorva uppträder kl. 17.30 och 19.00
  • V-S Puutarhamulta Oy, som ligger intill avfallscentralen, håller öppet under evenemanget och säljer bland annat trädgårdsmylla som är tillverkad av räfsavfall som levererats till LSJH

Avfallets natt är ett gemensamt evenemang för de kommunala avfallsservicebolagen. Under samma vecka ordnas Avfallets natt-evenemang runtom i Finland.

Avfallets natt för hela familjen på Isosuo avfallscentral (Isosuontie 137, Reso) fre 7.6 kl. 17–22. Parkering på avfallscentralens område ca 150 meter ifrån själva evenemangsplatsen. Köranvisningar.