Avfallets natt håller Korvenmäki avfallscentralens dörrar öppna till sent på kvällen

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) deltar i år i det landsomfattande evenemanget Avfallets natt fredagen den 8 juni. Sorteringsstationens tjänster i Korvenmäki i Salo är under Avfallets natt i kundernas användning ända till klockan tio på kvällen. Under kvällens gång kan man på avfallscentralen höra om aktuella ärenden kring avfallshanteringen, om sortering och om ekokraftverksprojektet samt äta och njuta av tilläggsprogrammet.

Fredagen den 8 juni kl. 17-22 går det landsomfattande evenemanget Avfallets natt av stapeln i Korvenmäki avfallscentral. Hela familjens evenemang, innehåller guidade rundturer på avfallscentralen, presentation av Lounavoima Oy:s ekokraftverksprojekt samt sorteringslekar och ett torg där man kan byta leksaker. Gästerna underhålls av den på avfallscentralen regelbundet tränande motorcykelmästaren Niko Säkkinen från Salo. För de 150 första finns det laxsoppa och skärgårdslimpa samt trendmaten rostade gräshoppor. Grillen är också varm under kvällens gång.

– Vi gick med i det landsomfattande evenemanget Avfallets natt, eftersom vi vill bredda på avfallshanteringskännedomen utöver den egna soppåsens innehåll. I Korvenmäki kan man bekanta sig med avfallshanteringstjänsternas mångfald och diskutera med en sakkunnig personal. Vi tror att speciellt det aktuella ekokraftverksprojektet och dess framskridande intresserar saloborna, berättar LSJH:s servicedirektör Jaana Turpeinen.

Ta med dig ditt avfall till sorteringsstationen, ät och njut

Vem som helst kan besöka Korvenmäki under Avfallets natt. Sorteringsstationen betjänar ända till kl. 22. Man kan föra allt möjligt avfall till centralen ända till tio på kvällen. Avgiftsfritt mottas bland annat hushållens farliga avfall (max 50 kg eller liter), elapparater och elektronik, plastförpackningar, avlagda textilier, metallskrot, tryckimpregnerat trä (under 1 m3), lysrör, led- och lågenergilampor samt ris och kvistar.

Från kl. 17 framåt får besökarna på avfallsstationen njuta av servering och program. Rundturerna på avfallscentralen bekantar invånarna med sorteringsstationen och hur avfallen behandlas. Vid LSJH:s rådgivningspunkt kan man på ett lekfullt sätt testa sin sorteringskunskap och delta i utlottningen av en kompostor. Under evenemanget som riktar sig till hela familjen, ordnas även ett torg där man kan byta leksaker med principen ta med dig när du kommer, för med dig när du far. Barnen kan hemifrån ta med en leksak som de inte längre behöver och byta den till en ny leksak på torget. De leksaker som blir över, levereras vidare till välgörenhet.

Under Avfallets natt kan man även bekanta sig med energibolaget Lounavoima, som grundats av LSJH och Salon Kaukolämpö. Lounavoimas verkställande direktör, Petri Onikki, presenterar under Avfallets natt Korvenmäkis ekokraftverksprojekt och berättar de senaste nyheterna kring det.

Avfallets natt, som ursprungligen började i Uleåborg, går förutom i Korvenmäki av stapeln i sex andra finska avfallscentraler i år. Evenemanget ordnas för första gången i Sydvästra Finlands Avfallsservices område.

 

Programmet för Avfallets natt fredagen den 8.6.2018 kl. 17–22

17:00 Evenemanget börjar

18:00 Uppvisning, motorcykelmästaren Niko Säkkinen (uppvisning på sorteringsstationen, ca. 15 min)

18:30 Rundtur på avfallscentralen

19:00 Lounavoima presenterar ekokraftverksprojektet

20:00 Uppvisning, motorcykelmästaren Niko Säkkinen (uppvisning på sorteringsstationen, ca. 15 min)

20:30 Rundtur på avfallscentralen

21:00 Lounavoima presenterar ekokraftverksprojektet

22:00 Evenemanget slutar

Dessutom

  • sorteringslekar • ta med dig när du kommer, för med dig när du far leksaksbytestorg • utlottning av kompostor

 

Avfallets Natt vid Korvenmäki avfallscentral (Helsingintie 541, Salo) fre. 8.6 kl. 17–22. Välkomna på ett evenemang för hela familjen!

Evenemanget på Facebook (endast på finska)