Avlagda textilier till insamling

För dina avlagda kläder och textilier från hemmet till avfallscentralen eller sorteringsstationen. Man kan föra avlagda textilier utan avgift till Toppå, Isosuo, Korvenmäki och Rauhala avfallscentraler samt till sorteringsstationerna i Auranmaa, Houtskär, Kimitoön, Korpo, Pemar, Bjärnå och Yläne.

Se din närmaste sorteringsstation

Övriga mottagningsplatser som Sydvästra Finlands Avfallsservice upprätthåller

LSJH:s hall för avlagda textilier (öppen vardagar kl. 9-15)
Hiisigatan 9, Åbo (ingång från Korshällsgatans sida), hall 5
tfn 040 674 2680

Akseli Kiinteistöpalvelut Oy
Karvataskugatan 3, Åbo

Torra och oanvändbara kläder och hemtextilier så som

  •  jackor, byxor,  kjolar och skjortor
  •  lakan, handdukar och bordsdukar

Inga mattor, skor, väskor, bälten, underkläder, dynor, täcken och stoppning. Packa textilierna i plastpåsar eller plastsäckar. Oförpackade textilier tas emot som brännbart avfall och för dem debiteras en avgift enligt prislistan.

För inte fuktiga, mögliga eller starkt luktande textilier till insamlingen, eftersom de kan förstöra hela insamlingspartiet.

Kläder i gott skick som duger för återanvändning lönar det sig att som förr sälja till behövande eller donera till välgörenhetsorganisationernas insamlingar.

Vad händer med de avlagda textilierna?

De avlagda textilierna sorteras enligt kvalitet vidare till olika kanaler. Textilier av bra kvalitet går till Penkojaiset-evenemangen som LSJH ordnar, varifrån invånarna kan skaffa återanvändbara textilier för ett lågt kilopris. En del går som beställningsvara till småföretag, som använder textilierna vid tillverkning av sina egna produkter. Resten av de avlagda textilierna, som ännu för tillfället inte kan återvinnas som material, utnyttjas vid energiproduktion i olika avfallskraftverk. LSJH planerar en förädlingsanläggning för återvinningsbara textilier, för att möjliggöra att meterialåtervinningen ytterligare effektiveras.