Hyr en container, ett växelflak eller en renoveringskärra

Talkocontainern underlättar städevenemangen

Bostadsaktiebolagens avfallskärl och de allmänna återvinningspunkterna får beklagligt ofta ta emot avfall som inte hör hemma där, som till exempel möbler och elapparater. I Talkocontainern kan man i samband med bostadsaktiebolagens och egnahemsföreningarnas städevenemang samla in bland annat ovan nämnda avfall.

Talkocontainern har egna kärl för:

  • hemmets elapparater
  • små lysrör och lågenergilampor
  • kärlkeramik samt
  • avlagda textilier

I containern kan man också samla skrymmande avfall som möbler och cyklar.

Containern transporteras till bostadsaktiebolagets gård eller egnahemsföreningens område för två nätter och containerhyran är beroende av transportsträckan (se nedan). För tillfället kan containern beställas till Åbo och närliggande kommuner som ligger på en radie av ca. 30 km från Toppå avfallscentral i Åbo.

Största delen av det avfall som samlas in i containern är avgiftsfritt. Endast det skrymmande avfallet och keramikkärlen tas emot mot en avgift. Containern har tydliga infotavlor med sorteringsinstruktioner, och det är enkelt för invånaren att sortera avfallet i rätt kärl.

Hyran för Talkocontainern från och med 199 €. I hyran ingår transporten samt 3 dagar /2 nätter på plats. Priset påverkas av transportsträckans längd.
Till priset tillkommer mottagningsavgiften för det skrymmande avfall (se priset för grovafall) som samlats i containern. Prislista här.
Priset för keramikkärl enligt volym: prislistan här.

I samband med att containern hyrs ut är det också möjligt att arrangera ett avgiftsfritt rådgivningstillfälle då LSJH:s servicerådgivare kommer till platsen och diskuterar med invånarna samt ger återvinningstips.

Mer information om containern samt priserna får du från vår kundtjänst, tfn 0200 47470 (lna/msa) eller kundtjanst@lsjh.fi

På flaket kan du smidigt sortera stora mängder avfall

För att sortera avfallet från en större renovering eller städning kan man beställa ett växelflak från Sydvästra Finlands Avfallsservice. Det lönar sig att beställa flaket i god tid före talkot eller renoveringen inleds.

LSJH:s sorteringsflak på 14 kubikmeter kan indelas i tre olika fack med hjälp av mellanväggar. Enligt behov kan facken användas för olika typer av avfall som till exempel räfsavfall, renoveringsavfall eller metallskrot. Den stora fördelen med facken är möjligheten till sortering, eftersom en större del av materialet styrs till återvinning och mottagningsavgiften för avfallet minskar. Sorteringen planeras på förhand och då flaket hämtas till byggplatsen är facken redan märkta med instruktioner för att underlätta sorteringen. Flak med mellanväggar finns inte tillgängliga i Pargas skärgård.

Flak kan också beställas utan mellanväggar.

Vi hyr ut flak på hela LSJH:s verksamhetsområde, med undantag för Kimitoöns skärgård och Pargas yttre skärgård.

Talkoflakets hyrespris är från 199 euro och uppåt. Hyrespriset inkluderar flakets transport, hyran för 3 dygn samt vägningsavgiften för flaket. Transportsträckan för flaket har stor inverkan på hyrespriset. Till priset tilläggs mottagningsavgiften för det avfall som sorterats på flaket.

Fråga mer om växelflak

Närmare uppgifter om flaken och priserna från LSJH:s kundtjänst 0200 47470 (lna/msa) mån-fre 9-15 eller kundtjanst@lsjh.fi.

Renoverings- och städavfall behändigt till avfallscentralen med en renoveringskärra

Det uppstår överraskande mycket avfall redan av en liten renovering. Ifall du inte har en släpvagn med vilken du kan transportera bort avfallet, kan du hyra en av LSJH.

Renoveringskärror går att hyra från Toppå, Korvenmäki, Isosuo och Rauhala avfallscentraler. Hyran för renoveringskärran är 30 € / dygn. Hyresdygnet börjar när kärran avhämtas.

Obs! Med renoveringkärran får man inte transportera möbler med vägglöss.

Fråga mer om hyreskärror

Toppå avfallscentral, Åbo, tfn 020 728 2130
Korvenmäki avfallscentral, Salo, tfn 02 727 6803
Isosuon avfallscentral, Reso, tfn 020 728 2150
Rauhala avfallscentral, Pargas, tfn 020 728 2160