Bäst före och efter – fira svinnkarneval på gågatan!

Lördagen 3.9 kl. 11-15 fylls Universitetsgatan av karnevalanda, goda dofter och skaparglädje. Evenemanget ”Bäst före och efter” uppmuntrar deltagarna att minska matsvinnet och att återvinna textilier. Flera föreningar och sammanslutningar erbjuder besökarna många möjligheter att se, höra och uppleva vad resurseffektivitet kan innebära och vilka möjligheter som döljer sig i materialen.

Under karnevalen erbjuds både bröd och skådespel. Ifall trädgårdens träd gav större skörd än du hinner använda, hämta dem till äppelbörsen! I smoothiebaren trollar Fabbes Café läckra drycker av bruna bananer och annan svinnfrukt från Åbo Handelslags butiker. Ett glas kostar en euro. Kalaliike S. Wallin serverar ”skräpfiskburgare” direkt från grillen till ett pris på två euro. Hamburgarnas delikata biffar är tillverkade av närfångad fisk som införskaffas via vårdfiske genom projektet Närfisk av John Nurminens Stiftelse. Bröden är överblivna från skolornas och personalrestaurangernas luncher, grönsakerna är sådana Andelshandelsbutikerna i Åbo tänkt slänga. Kom och konstatera: mat hör inte hemma i soporna!

Samarbetspartners för projektet Textil 2.0. visar vad som har tillverkats av kasserade textilier som samlats in i sydvästra Finland. Åbo Marthaförening delar med sig av praktiska tips för klädvård. Ta med dig ett klädesplagg som behöver lagas – Marthorna visar hur du stoppar och lagar! Under ledning av Texvex-verkstaden kan du öva på att klippa mattrasor, och av gamla t-skjortor pysslar vi nytt tillsammans med rådgivarna från Sydvästra Finlands Avfallsservice.

Arkea vill vid sitt infotält få in åsikter om favoriträtterna i daghem och skolor. Undersök också hur Helsienis ostronskivlingar växer med kraft av kaffesump i Arkeas gamla kvarkburkar. VäKi-projektet vid Åbo Universitet berättar om stadsodling och Lauri Koskinen, som är världsrekordhållare på jongleringstricks, underhåller publiken med sin praktfulla konst. Hur bra hålls materialen i kretslopp egentligen?

Evenemanget avslutar den nationella Svinnveckan. Tillställningar med samma tema arrangeras samtidigt i Åbo, Helsingfors, Tammerfors och Kuopio.

Evenemanget arrangeras av Sydvästra Finlands Avfallsservice och samarbetspartners är Arkea Oy, Fabbes Café, John Nurminens stiftelse, Kalaliike S. Wallin, Operaatio Ruokakassi, Åbo yrkeshögskola, Textil 2.0-projektet, Åbo Ekotorg, Åbo Marthaförening, Åbo Handelslag, TST Texvex samt VäKi-projektet vid Åbo Universitet.

Noggrannare uppgifter om programmet och evenemanget hittar du här:
Bäst före och efter samt på evenemangets FB-sida

 

Tilläggsuppgifter:

Sydvästra Finlands Avfallsservice
miljöutbildare Miia Jylhä
tfn 040 8670 114 eller miia.jylha@lsjh.fi

Arkea Oy
expert Sanna Paloposki
tfn 040 719 4521 eller sanna.paloposki@arkea.fi

Fabbes Café
företagare Ralf Degerth
tfn 050 5353647 eller fabbescafe@gmail.com

Helsieni
Sini Ilmonen, expert på cirkulär ekonomi
tfn 050 408 2355 eller sini@helsieni.fi

Kalaliike S. Wallin
företagare Jaakko Manelius
tfn 02 4125125 eller jaakko@s-wallin.com

Operaatio Ruokakassi
sekreterare Janina Rosten
tfn 040 570 1050 eller nanimus23@gmail.com

TST Texvex
sysselsättningschef Teija Leppämäki
tfn 044 7007423 eller teija.leppamaki@tstry.com

Åbo Ekotorg
marknadsföringsansvarig Saara Isaksson
tfn 044 7007 447 eller saara.isaksson@turunekotori.fi

Åbo Handelslag
inköps- och urvalschef Jukka Laurén
tfn 010 764 4025 eller jukka.lauren@sok.fi

Åbo Marthaförening
Ulla Aaltonen
tfn 041 457 6812 eller ulla.rk.aaltonen@gmail.com

Åbo Universitet, VäKi-projektet
projektchef Johanna Mattila
tfn 040 565 8121 eller johanna.mattila@utu.fi

Åbo Yrkeshögskola / Textil 2.0
studerande-assistent Inka Mäkiö
tfn 040-5491552 eller inka.makio@turkuamk.fi