De ambulerande insamlingarna fortfarande på paus på grund av coronan – Rådgivning finns att få på distans

Sydvästra Finlands Avfallservice (LSJH) serviceavbrott fortsätter in i maj, på grund av mötesbegränsningarna som regionförvaltningsverket i Egentliga Finland har ställt. De ambulerande avfallsinsamlingarna och rådgivningstillfällena med närkontakt är fortfarande avbrutna på grund av coronavirussituationen. De stationära sorteringsstationerna följer normala öppethållningstider och rådgivning erbjuds som distanstjänst.

Mötesbegränsningarna som regionförvaltningsverket i Egentliga Finland har ställt begränsar en del av LSJH:s avfallsservice. De ambulerande avfallsinsamlingarna, som varit inställda sen mars, förblir på paus fram till 14.5.2021. Serviceavbrottet omfattar Pop up-sorteringsstationens samt den mobila sorteringsstationen Siiras ronder.

Serviceavbrottet inhiberar Siiras besök i Vikom, Nagu 4.5 samt Pop up-stationens besök i Askais i Masku 5.5.

– De stränga mötesbegränsningarna i vår region tillåter oss tyvärr inte ännu att fortsätta de ambulerande avfallsinsamlingarna. Vi följer myndigheternas anvisningar i frågan. Vi kommer att granska situationen på nytt i maj, då det borde komma information om hur begränsningarna kommer att fortskrida, berättar LSJH:s driftchef Jyri Metsänranta.

LSJH:s vanliga stationära sorteringsstationer betjänar tills vidare normalt, enligt förlängda säsongsöppettider.

Miljörådgivning på distans

Mötesbegränsningarna som beror på coronasituationen sätter även stopp för miljörådgivningstillfällen som sker ansikte mot ansikte. Rådgivningstillfällena har varit inställda sen december 2020. Det är dock möjligt att boka miljörådgivning på distans.

– Vi erbjuder fortsättningsvis miljörådgivning för invånarna, men metoderna har utvecklats en hel del under det gångna året. Det går alltså bra att boka in ett rådgivningstillfälle för hobbygruppen eller gänget från husbolaget, men tillfället äger rum online, berättar Metsänranta.

Utöver skräddarsydda grupptillfällen har även regionens skolelever fått ta del av distansrådgivningen. Åttondeklassisternas årliga rundturer med avfallsservicetema samt barnkalaskonceptet med tema att förebygga uppkomsten av avfall för årskurserna 3–4 anpassades till ett digitalt format redan under 2020.

 

Avfallscentralernas och sorteringsstationernas öppettider och noggrannare kontaktuppgifter hittas på adressen www.lsjh.fi/avfallscentraler-och-stationer/.

Mer information om distansrådgivningen fås av LSJH:s kundtjänst, 0200 47470 eller kundtjanst@lsjh.fi.