Elektronisk tjänst parar ihop avfall och avhämtningstjänst

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab (LSJH) testar under sommarens gång en ny elektronisk tjänst, med vars hjälp konsumenter och företag hittar lämpliga avhämtningstjänster för sitt avfall. Med hjälp av tjänsten som heter RESELL kan man beställa avhämtning för hemmens skrymmande avfall såsom till exempel gamla hushållsmaskiner eller en soffa.

I dagens läge kan man på nätet konkurrensutsätta exempelvis städning av hemmet, bilreparationer och flyttjänster.  Med tjänsten RESELL som utvecklats av Lahtis yrkeshögskola (LAMK) är det nu även möjligt att konkurrensutsätta avhämtningen av avfall.

RESELL fungerar på så sätt att användaren meddelar tjänsten vilka avfall som ska hämtas, avfallets mängd och plats samt önskad avhämtningstidpunkt. De företag som deltar i försöket ger offerter på avhämtningen. Användaren väljer det alternativ som passar bäst. När tjänsteproducenten är hittad och man kommit närmare överens om avhämtningen, hämtas avfallen och levereras till sakenlig behandling.

– Vi vill vara med i den cirkulära ekonomins frontlinje och testa hur vi kunde betjäna invånarna i vårt område ännu bättre. Tjänsten RESELL testas förutom i Sydvästra Finland även i Birkaland, Päijänne-Tavastland och huvudstadsregionen, berättar LSJH:s projektkoordinator Tuomas Alijoki.

Premierad i affärsidétävling

Den digitala tjänsten RESELL som utvecklats vid LAMK och planerats för att främja återvinningen av avfall som tillhör producentansvaret är den första i sin klass på den europeiska marknaden. Tjänstekonceptet vann i november förra året affärsidétävlingen STORM.

– Meningen med RESELL är att effektivera insamlingen av avfall och att främja affärsverksamhet i anslutning till det samt att erbjuda invånarna nya avfallshanteringstjänster. Alla tjänsteproducenter som deltar tillhör avfallshanteringsregistret, vilket betyder att det avfall som hämtas garanterat levereras till sakenlig behandling, poängterar Niklas Kaikonen från LAMK.

Det går att pröva på RESELL denna sommar ända fram till slutet av augusti. Målet är att samla in så mycket nyttig information som möjligt under försöket för att kunna vidareutveckla tjänsten.

Såhär använder du RESELL-tjänsten:

  1. Gå till adressen www.resell.fi
  2. Mata in uppgifterna om varifrån avfallet ska hämtas, vad som ska hämtas och när det ska hämtas.
  3. Du får inom ett dygn offerter av tjänsteleverantörer för avhämtning av avfallet.

RESELL är Lahtis yrkeshögskolas första TUTLI-projekt, i vilket man bereder ny affärsverksamhet baserad på forskning. Projektet finansieras av Business Finland.