Bäst före och efter – Svinnkarnevalen

Lördagen den 3.9. kl. 11–15 fylls Universitetsgatan i Åbo med glad karnevalstämning, goda dofter och skaparglädje! Evenemanget ”Bäst före och efter” uppmuntrar deltagarna att minska mängden matsvinn och återvinna textilier. På gågatan kan man väva med vävstol, provsmaka skräpfiskburgare, pyssla med t-shirts och sluka äpplen från äppelbörsen. Flera föreningar och sammanslutningar erbjuder besökarna möjlighet att se, höra och uppleva vad resurseffektivitet kan innebära och vilka möjligheter som döljer sig i materialen. 

Programmet innehåller bland annat:

Äppelbörsen
Gav trädgårdens träd större skörd än du hinner använda? På äppelbörsen får de överblivna frukterna träffa en glad läckergom. Lämna in och ta med dig det du behöver!

Smoothiebar
Bruna bananer och annan svinnfrukt från Andelshandelsbutikerna i Åbo slår följe med överblivna äpplen från hemmaträdgårdar och blir till goda drycker! Ett glas kostar 1 €.

”Skräpfiskburgare”
Kom och njut av närfångad fisk för två euro. Kalaliike S. Wallin serverar burgarna direkt från grillen. De är tillagade på närfångad fisk från trakten, som införskaffas via vårdfiske genom projektet Närfisk, som anordnas av John Nurminens Stiftelse. Bröden är över från skolornas och personalrestaurangernas luncher, och grönsakerna är sådana som Andelshandelsbutikerna i Åbo tänkt slänga. Kom och prova själv: mat hör inte hemma i soporna!

Skolmatsfavoriter
Vilken är din favoritmat i skolan eller på förskolan? Kom och prata med kockarna och svara på Arkeas enkät! Det bjuds på svampprovning.

Svampodling
Helsienis ostronskivling växer hemma i kaffesump i Arkeas gamla mjölkkvargsburkar. Vad i all världen? Kom och bekanta dig med enkel svampodling.

Stadsodling
Åbo universitets projekt VäKi berättar om stadsodling i Åbos studentby. Gemenskap med fingrarna i jorden, god närodlad mat, hälsa, återvinning av näringsämnen – odling passar även i staden!

Stoppa strumpor
Ta med dig en yllestrumpa med hål i eller en skjorta som tappat en knapp – Marthorna visar hur du stoppar och lagar! Åbo Marthaförening delar med sig av praktiska tips för klädvård och hur man väljer textilier av god kvalitet. Tillsammans med Marthornas experter kikar vi även in i lådor som avslöjar matens historia.

Textilåtervinning
Projektet Textil 2.0. för kasserade textilier presenterar sig! Samarbetspartnerna visar vad som redan har tillverkats av kasserade textilier som samlats in i sydvästra Finland.

På egen hand
Det klipps mattrasor under ledning av TexVex-verkstaden, fingerfärdiga pysslare samlas i hantverksskolan Robottis skrotverkstad och gamla t-shirts görs om till nya tillsammans med LSJH:s miljörådgivare. Ta med dig en egen trasig eller sliten t-shirt och trolla fram t.ex. smycken eller en hundleksak!

Karnevalstämning
Finska mästaren i restaurangmagi och världsrekordinnehavaren i jongleringskonst Lauri Koskinen underhåller publiken med sina fantastiska konster.
Hur väl håller materialen i rotation?

I flera städer samtidigt

Evenemanget utgör avslutningen på den riksomfattande Svinnveckan. Evenemang under samma tema anordnas i Åbo, Helsingfors, Tammerfors och Kuopio. Evenemanget i Åbo anordnas av Sydvästra Finlands Avfallsservice och deras samarbetspartner:

Arkea Oy, John Nurminens Stiftelse, Kalaliike S. Wallin, Textil 2.0, TST-Texvex, Åbo yrkeshögskola, Åbo Ekotorg, Åbo Marthaförening, Åbo universitets projekt VäKi.

Titta närmare på hur man bekämpar matsvinn och på andra av stadens evenemang här: www.saasyoda.fi

havikkikarnevaalikumppanit_nettiin2