FM-tävling i sopsortering och Pop up -sorteringsstation i Skanssi på torsdag

Pressmeddelande
Vantaan Energia
Sydvästra Finlands Avfallsservice

Finns Finlands skickligaste sorterare i Åbo i år?

Den finska sommaren är fylld av säregna, lekfulla tävlingar i allt från kärringbärning till träskfortboll. FM-tävlingarna i sopsortering, som ordnas av Vanda Energi, håller på att etablera sig bland dem. Den första deltävlingen i Åboregionen ordnades förra året i Reso. På torsdag tävlar man igen i sortering, denna gång i köpcentret Skanssi. Den femte deltävlingen ordnas i samarbete med Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH). LSJH:s Pop up -sorteringsstation besöker även Skanssi. Till den kan man avgiftsfritt föra farligt avfall, småelektronik samt avlagda textilier. I år har man i sorteringstävlingen även en klass för barn under 14 år. I Åbo har man insett tävlingens pedagogiska värde. Över 200 högstadieklassister kommer i förväg att testa banan.

Vanda Energi ordnar i år FM i sopsortering för tredje gången och tävlingarna är mera omfattande än förut. Förra året fanns det sju deltävlingar, i år finns det elva. Nya orter som är med i år är Jyväskylä, Lahtis och Träskända. Tävlingen har god anda och målet med den är att stärka finländarnas sorteringskunskaper, eftersom de ännu kräver förbättring. I år finns det för första gången en klass för barn, i vilken alla under 14 år kan delta. De som är över 14 år deltar i klassen för vuxna.

Den femte deltävlingen år 2018 ordnas i köpcentret Skanssi torsdagen den 24 maj kl. 14–18. På den fartfyllda banan kan tävlingsdeltagarna testa sina kunskaper om i vilket sopkärl olika sopkuber hör. Någon förhandsanmälan behövs inte, utan man kan delta i tävlingen genom att dyka upp på tävlingsplatsen. Man kan träna sortering genom att spela Roskapeli, ett mobil- och datorspel som hittas på adressen www.roskamestari.fi/roskapeli.

– Mycket skräp hamnar i onödan i blandavfallet, när man inte känner till hur man ska återvinna det. I Roskapeli lär man sig i förbifarten genom att spela, hur man ska sortera olika avfall på rätt sätt. Spelet kan användas som hjälpmedel i till exempel skolornas undervisning. Med hjälp av spelet kan man träna på att sortera eller delta i själva tävlingen till exempel under bussfärden, tipsar Vanda Energis kommunikations- och personaldirektör Mervi Suorsa.

Återvinningsevenemanget i Skanssi utnyttjas också det i undervisningsbruk. Åttonde- och niondeklassisterna i den lokala Puropellon koulu kommer, innan den officiella starten av tävlingen, att tävla på sorteringsbanan och få praktiska återvinningskunskaper.

Sortera dig till en resa, festival eller en aktivitetspark
Semifinalen och finalen i FM i sopsortering äger rum i samband med Dickursby Festival lördagen den 21 juli. I semifinalen möts de bästa i alla deltävlingar samt den tävlande som fått bäst resultat i Roskapeli. Till finalen går de två bästa. Vinnaren får titeln Roskamestari 2018 och som pris en resa för två till Singapore. Bland alla som deltagit i deltävlingarna utlottas biljetter till Dickursby Festival. I barnens klass får hela turnéns vinnare ett årskort och varje deltävlings vinnare ett månadskort till Superpark. Bland de övriga deltagarna utlottas entrébiljetter till aktivitetsparken.

För dina sopor till Pop up -sorteringsstationen i Skanssi
Deltävlingen i Åbo ordnas i samarbete med Sydvästra Finlands Avfallsservice. Vid tävlingsplatsen ger LSJH råd i ärenden som berör återvinning och avfallshantering i det egna bostadsområdet. Under tävlingsdagen betjänar även LSJH:s Pop up -sorteringsstation, till vilken man kan föra rimliga mängder farliga avfall från hushåll, såsom batterier, lysrör och lågenergilampor samt småelektronik och avlagda textilier. Sorteringsstationen finns kl. 10–18 vid parkeringsplatsen för höga bilar, bredvid Nestes obemannade bensinstation.

Den ambulerande Pop up -sorteringsstationen har ersatt Miljöbilen Yrjö, som länge samlade in hushållens farliga avfall i kommunerna. Till Pop up -sorteringsstationen, som inledde sin verksamhet i början av februari, kan man avgiftsfritt föra förutom farligt avfall även trasiga elapparater, som är mindre än en television samt oanvändbara textilier.

Tilläggsuppgifter om FM i sopsortering och det digitala spelet Roskapeli www.roskamestari.fi

Tilläggsuppgifter om Pop up -sorteringsstationen www.lsjh.fi/sv/avfallsmottagning/pop-up-sorteringsstationen/