Försök med insamling av el- och elektronikskrot från fastigheter

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) och producentsammanslutningarna som ansvarar för återvinningen av el- och elektronikprodukter (EE) testar insamling av el- och elektronikskrot direkt från husbolagens avfallspunkter. Ett tiotal husbolag inom LSJH:s verksamhetsområde deltar i försöket med insamling av el- och elektronikskrot som pågår till slutet av april.

Sorteringsundersökningar som gjorts inom LSJH:s verksamhetsområde visar att en del av elapparaterna fortfarande hamnar felaktigt bland metallskrot. I LSJH:s och SER-kierrätys gemensamma försök vill man ta reda på om fastighetsspecifik insamling är ett effektivt sätt att förbättra återvinningen av elapparater och minska risken att de hamnar i fel avfallskärl.

Invånarna i de utvalda husbolagen kan under testperioden sortera trasiga elapparater i ett märkt avfallskärl som placerats i husbolagets avfallspunkt. I husbolagets insamlingskärl för elskrot kan man lägga t.ex. tv-apparater, digitalboxar och annan underhållningselektronik, elvispar, kaffebryggare, mikrovågsugnar och andra små köksmaskiner, armaturer, ljusslingor samt el- och batteridrivna leksaker och verktyg.
– Större elapparater kan lämnas in kostnadsfritt till någon av LSJH:s tolv sorteringsstationer samt återvinningscentraler eller till butiker som säljer elapparater. Vid behov kan man beställa LSJH:s avgiftsbelagda hämtningstjänst, säger LSJH:s serviceplanerare Markus Saarinen.

Alla som använder insamlingskärlet för el- och elektronikskrot bör vara medvetna om att insamlingskärlet inte tryggar någon datasäker hantering av datautrustning, som datorer, telefoner och USB-minnen.
– Med hjälp av SER-kierrätys och samarbetspartnernas tjänst Seiffi kan var och en återvinna sin datautrustning på ett datasäkert sätt, påminner Sini Jääskeläinen, operativ assistent vid Elker Oy.

Försöket ingår i utvecklingenav hämtningstjänster och insamlingsmetoder i projektet 6Aika: Framtidens centrum för cirkulär ekonomi.
– Målet är att utreda och testa resurseffektiva sätt att främja återvinningen av elapparater och producera användbar information åt producentansvarssammanslutningen och LSJH berättar Tuomas Alijoki, projektkoordinator vid LSJH och ansvarig för 6Aika-projektet.
Försöket med fastighetsspecifik insamling av el- och elektronikskrot pågår till slutet av april, varefter man kartlägger de boendes upplevelser av insamlingen. Resultaten meddelas under sommaren 2019.