Julsorteringens ABC 

Denna snabbguide hjälper dig att sortera julens avfall.

Aluminiumform, -folie och metallföremål

Aluminiumformar och -folier, metallburkar och -lock sköljs rena och sorteras i metallinsamlingskärlet, precis som andra metallföremål. Kom ihåg att nyårslyckor inte sorteras som metall utan som farligt avfall!

Adventskalender och chokladask

Adventskalendrarnas och chokladaskarnas kartongdelar sorteras i kartonginsamlingen. Plastdelarna och ‑omslaget kan sättas i plastförpackningsinsamlingen eller i brännbart avfall. Skyddspappret mellan lagren i chokladasken är brännbart avfall.

Amaryllis

Döda rumsväxter och snittblommor sorteras i bioavfall eller i den egna kompostbehållaren. Mull får man inte laga i bioavfallet. Myllan kan hällas ut på den egna gården eller i kompostbehållaren, eller alternativt kan den sorteras i kärlet för brännbart avfall. Även söndriga blomkrukor sorteras i brännbart avfall. Växter och blommor är brännbart avfall ifall fastigheten inte har insamling av bioavfall eller en egen kompost.

Bakplåtspapper

Du vet väl att även bakplåtspapper får sättas i bioavfallet? Ifall bioavfall inte samlas in separat sorteras bakplåtspappren i kärlet för brännbart avfall.

Fyrverkeripjäser

Avfyrade fyrverkeripjäser, som är släckta och nedkylda, är brännbart avfall. Oanvända eller föråldrade fyrverkerier lämnas i första hand in till försäljarna. Om det inte är möjligt ska du kontakta polisen.

Glöggburk

En glöggförpackning i kartong får läggas i kartonginsamlingen trots aluminiumfoder. Skölj och låt rinna av samt packa kartongerna tätt ihop för att spara utrymme. Glöggflaskor i glas kan återvinnas som förpackningsglas. Vinglöggsflaskorna tas emot i butikernas returautomater. Kom ihåg att avlägsna korkar från både flaskor och kartongförpackningar. Sortera korkarna enligt material i insamlingskärlet för endera plastförpackningar eller metall.

Gravljus

Gravljus i glas sorteras i brännbart avfall, eftersom det värmetåliga glaset inte får sättas i glasförpackningsinsamlingen. Kärlet för brännbart avfall är rätt plats även för gravljus av plast. Metallocken bör sorteras i metallinsamlingen. Om man återanvänder gravljus i glas genom att sätta i ett nytt ljus kan man minska på mängden avfall. Trasiga led-gravljus bör föras till insamlingspunkten för elapparater. Det går ingen avgift! Närmaste mottagningspunkten kan du kontrollera på adressen www.kierrätys.info.

Gåvoförpackning

Sortera förpackningar enligt material. Plastförpackningar och styrox kan läggas i plastförpackningsinsamlingen eller i brännbart avfall. Sortera papp- och kartongförpackningar i kartongförpackningsinsamlingen. Eventuella metallfästen hör i metallinsamlingskärlet.

Gåvopapper

Glänsande julklappspapper hör till kärlet för brännbart avfall, inte i returpapper. Också paketsnören är brännbart avfall. Spara allt snyggt papper och återanvänd det nästa jul! Gåvor kan också slås in i tidningspapper, som går att lägga i pappersinsamlingen efter att de använts.

Julgran

Avfallscentralerna och sorteringsstationerna tar emot julgranar utan avgift som ris- och kvistavfall. I vissa husbolag arrangeras egna julgransinsamlingar. Ifall du äger en plastgran som använts under en längre tid och börjar falla sönder, är metallinsamlingskärlet rätt adress för den. Fastän en plastgran kallas för plastgran, består den främst av metall.

Julkort

Ifall du inte vill spara julkorten i minnenas låda sorteras de i pappersinsamlingen. Gamla julkort är också ett utmärkt pysselmaterial för tillverkning av nya julkort eller juldekorationer.

Ljusrester

Det lönar sig att samla ihop stearin- och paraffinrester och använda dem för att tillverka nya ljus. Annars hör ljusresterna i det brännbara avfallet.

Ljusserier

Söndriga led-ljus och ljusslingor ska föras till insamlingen av elapparater. Avgiftsfri mottagning av elapparater finns vid avfallscentralerna, sorteringsstationerna och Ekotorgen samt vid många större butiker.

Nyårslyckor

Tenn har inte fått inte säljas i Finland efter februari 2018. Trots namnet innehåller nyårslyckorna inte tenn, utan till största delen består de av miljöfarligt bly. Ifall du fortfarande har tenn hemma kan du föra dem till insamlingen för farligt avfall till avfallscentralerna, sorteringsstationerna eller till de ambulerande insamlingarna. Istället för tenn kan du stöpa nyårslyckor av socker.

Onödig pryl

Gav julgubben dig helt onödiga ting? Donera onödiga saker till välgörenhet eller till återvinningscentralerna, kanske någon annan har glädje av dem.

Rosollförpackning

Ifall man köper till exempel färdig rosoll från butiken, skall rosollförpackningen i plast sorteras i plastförpackningsinsamlingen. Skölj förpackningen vid behov med svalt vatten. Om varmt vatten eller diskmedel behövs för att få förpackningen ren, så lönar det sig att sortera den i brännbart avfall – detta sparar både energi och vatten. Plastförpackningar samlas vid vissa Rinki-ekopunkter. En del husbolag har insamlingskärl för förpackningsplast på den egna gården.

Skal från värmeljus

Aluminiumskal från värmeljus och uteljus blir råvara för nya metallprodukter då de läggs i kärlet för returmetall.

Skinkans ben

Matsvinnet minskar om man kokar till exempel ärtsoppa på skinkresterna efter jul. Stora ben hör hemma i det brännbara avfallet. Mindre ben, från till exempel kyckling, kan också läggas i bioavfallet.

Skinkfett och övriga stekfetter

Fett hör inte hemma i avloppet! Flytande fetter skall inte heller läggas i kärlet för bioavfall. Packa flytande fetter till exempel i en tom mjölkförpackning och lägg i det brännbara avfallet. Avsvalnat och fast skinkfett kan läggas i bioavfallet. I den egna kompostbehållaren kan man lägga också rinnande fetter, till exempel matolja.

Även i år kommer Skinktricket-jippot att arrangera insamlingsplatser för skinkfett vid bland annat varje K-Citymarket i Finland. Det finns sammanlagt 230 insamlingspunkter runtom Finland. Skinktricket (på finska Kinkkutemppu) är ett samprojekt med 14 aktörer, initierat av Kemianteollisuus. Målsättningen med jippot är att ge konsumenter ett konkret exempel på hur cirkulär ekonomi fungerar i vardagen. Under julen 2018 ombeds konsumenter att hämta stekfettet från julskinkan till insamlingspunkterna under insamlingstiden 20.12.2018–7.1.2019. Nestes raffinaderi i Borgå använder sedan det insamlade stekfettet som råvara vid tillverkning av förnybar diesel. Intäkterna från försäljningen av dieseloljan som tillverkats av skinkfettet doneras till välgörenhet. Insamlingsplatser och mer information om kampanjen på adressen www.kinkkutemppu.fi.

Söndrig leksak eller vara

Trasiga leksaker, prydnader och grejer är vanligtvis brännbart avfall. Kärlet för brännbart avfall är rätt plats även för produkter av PVC-plast. PVC-plast märks med siffran 03 eller 3. Allt dagligt brännbart avfall insamlat från Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) område utnyttjas för produktion av el och värme. Kom dock ihåg att leksaker och apparater med batteri, ackumulator eller elledning bör föras till mottagningen för elapparater – det går ingen avgift! Närmaste mottagningspunkten kan du kontrollera på adressen www.kierrätys.info.

Tomtebloss

Använda tomtebloss får läggas i metallinsamlingskärlet efter att de svalnat.

Fler sorteringsinstruktioner finns i Avfallets ABC. Genom att använda ordsökningen kan man söka rätt sorteringsinstruktion till så gott som allt avfall.