LSJH och Stockmann inledde samarbete för att samla in avlagda textilier i Åbo

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) har börjat samla in avlagda textilier i samarbete med Stockmann i Åbo. I fortsättningen finns det en insamlingspunkt i varuhuset i hjärtat av Åbo, dit invånarna i området kan hämta sina oanvändbara kläder och hemtextilier. LSJH letar fram de bästa återvinningslösningarna för de insamlade avlagda textilierna. Ett material som lämpar sig för t.ex. mekanisk öppning av fibrer förädlas till återvinningsfiber vid den cirkulärekonomiska anläggningen för avlagda textilier i Pemar. Råvaran används redan för att tillverka bland annat kläder, hemtextilier och garn.

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) och Stockmann i Åbo har inlett ett samarbete kring insamling av avlagda konsumenttextilier. Från och med Alla hjärtans dag 2023 kan man ta med sig oanvändbara kläder och hemtextilier till Stockmann i Åbo centrum. Insamlingslådan är klädd i en jeanshuva och ligger på andra våningen i varuhuset, på Kristinegatans sida.

– Man kan hämta till exempel trasiga byxor, skjortor, kjolar och jackor eller slitna handdukar och bordsdukar till insamlingen. Om t.ex. ett lakan har en fläck som inte går bort i tvätten räknas det som en avlagd textil, förklarar Oskari Pokela, insamlings- och logistikplanerare vid LSJH.

– Textilier som legat länge på vinden och luktar mögel, blöta textilier eller textilier som innehåller textilskadedjur räknas däremot inte som avlagda textilier. Eftersom textilierna sorteras för hand tas inte heller strumpor eller underkläder emot av hygienskäl. Om ett plagg fortfarande är fullt användbart är det inte avfall, utan bör doneras till välgörenhet, skänkas bort eller säljas vidare. På så sätt förblir textilierna i bruk så länge som möjligt, vilket alltid är det bästa alternativet för miljön, påminner Pokela.

Stockmann i Åbo del av det nationella insamlingsnätverket

Insamlingspunkten ansluter Stockmann i Åbo till ett nationellt nätverk som sätter avlagda textilier från hushåll i cirkulation i Finland. 2022 samlade LSJH in och tog emot totalt ca 740 000 kilo avlagda textilier i sitt verksamhetsområde samt från andra avfallsanläggningar i Finland. Därav dirigerades över 60 procent antingen till återanvändning eller till materialåtervinning.

– Insamlat textiliematerial som lämpar sig för processering till fibrer hänvisas till LSJH:s återvinningslinje för avlagda textilier i Pemar. Fiberråvaran som LSJH producerar används redan för att tillverka bland annat yllegarn, nya kläder och hemtextilier. Man har också tillverkat fibertyg, isolermaterial samt möbelstoppning av den. Råvaran har beviljats Nyckelflaggan, berättar Pokela.

– Vi är glada att vi fick utökat möjligheten att samla in textilier även till vårt varuhus i Åbo, i tillägg till våra varuhus i Helsingfors. Vi vill bidra till att främja mode- och textilbranschens miljöansvarighet, så samarbetet med LSJH är en fantastisk möjlighet och ett kontinuum inom återvinning för oss, säger Riikka Mattila, varuhuschef för Stockmann i Åbo.

Samarbetspartner söks i Salo och S:t Karins

LSJH söker som bäst samarbetspartners för insamling av avlagda textilier i bland annat Salo och S:t Karins.

– Fram till slutet av 2023 ska det finnas en insamlingspunkt för avlagda textilier i var och en av LSJH:s ägarkommuner, lovar Pokela.

LSJH har redan över 30 insamlingspunkter för avlagda textilier i sitt område. Förutom till Stockmann kan man i Åbo centrum ta med sig avlagda textilier till insamlingspunkterna vid Sokos Wiklund och lopptorget Lähimmäinen kirpputori.

Se sorteringsanvisningarna för avlagda textilier
Se LSJH:s alla insamlingspunkter för avlagda textilier.
Närmaste insamlingspunkt för avlagda textilier hittar du på adressen
www.kierrätys.info.