Poistotekstiilistä jalostettua kuitua ihmisen käsissä

LSJH:s förädlingsanläggning för avlagda textilier provkörs – fullskalig produktion startar i höst

 

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) har börjat provköra pilotlinjen i förädlingsanläggningen för avlagda textilier i Pemar. På pilotlinjen förädlas avlagda konsumenttextilier till returfiber. Fullskalig produktion väntas komma igång under hösten, för tillfället ligger fokus på att processerna löper och alla säkerhetskrav uppfylls. Provkörningarna faciliterar även produktutveckling i samarbete med företagskunder som utnyttjar returfiber i sin verksamhet.

Returfiberproduktionen i LSJH:s förädlingsanläggning för avlagda textilier startar i full skala i höst. I det här skedet är det ännu möjligt att skräddarsy processer och slutprodukter enligt samarbetspartners specifika behov.

— Just nu finns ett utmärkt tillfälle att planera och utveckla nya produkter och lösningar! Vi hjälper gärna till, berättar Anna Garton som ansvarar för försäljningen av returfiber på LSJH.

— Tillsammans med våra samarbetspartners skapar vi en cirkulär ekonomi för avlagda textilier, vi bygger ett helt ekosystem. Vi kommer att kunna erbjuda en inhemsk lösning för återvinning av textilavfall från hushållen. Vi ser verkligen fram emot att komma igång med produktionen på allvar, berättar Garton.

Kommunernas avfallsverk håller på och bygger upp ett riksomfattande insamlingsnätverk för avlagda textilier. Det ligger på kommunernas ansvar att ta hand om avlagda textilier från hushållen. Avfallsverkens målsättning är att kunna samla upp alla avlagda konsumenttextilier, för att sedan kontrollerat kunna slussa dem vidare för fortsatt behandling i hemlandet. I LSJH:s framtid ligger siktet på att etablera en förädlingsanläggning för avlagda textilier i Åbo. Anläggningen placeras i Topinpuisto och kommer att bearbeta avlagda textilier från hela landet.

Att mekaniskt bearbeta och förädla avlagda textilier till returfiber är ett nytt men nödvändigt steg på vägen mot en hållbarare framtid. Tack vare denna teknologi kan avlagda textilier från hushåll effektivare återupptas i kretsloppet och gå med i den cirkulära ekonomin. Pilotlinjen i Pemar är den första i sitt slag, ämnad just för avlagda textilier med hushålls- och konsumentursprung. När pilotlinjen väl är igång till full kapacitet, kan den bearbeta upp till 5 miljoner kilogram tekstilier per år. Returfibrerna, som textilavfallet förädlas till, kan användas vid tillverkning av nya produkter; t.ex. klädesplagg, isoleringsmaterial eller altantrall.

— Om ditt företag letar efter ett material som understöder både hållbar utveckling och cirkulär ekonomi, kan vår returfiber från avlagda textilier vara helt rätt val. Materialet kan sorteras enligt konsistens, kvalitet och kulör. Vi har skräddade lösningar för aktörer i många olika marknader, summerar Garton.

Tilläggsuppgifter fås av

Anna Garton
Försäljning av returfiber / kundansvarig
0401866215