På Barnkalaset lär man sig om hållbar konsumtion

På Sydvästra Finlands Avfallservices (LSJH) Barnkalas, som riktar sig till lågstadieskolor, lär man sig genom upplevelseinriktad undervisning om hållbar konsumtion och hur man undviker att avfall uppkommer. Till Elsa Ekos och Örjan Överflöds lektion med barnkalastema bjuds i höst 3- och 4-klassisterna i Aura, Lundo, Kimitoön, S:t Mårtens, Pargas, Pöytis och Reso. Skolorna i LSJH:s ägarkommuner får inbjudan till kalaset vartannat år.

Framför klassen dukas två festbord. Det ena bordet tillhör födelsedagsbarnet Elsa Eko och vid det andra bordet firar Örjan Överflöd sin födelsedag. På Elsas bord finns en bordduk av bomull, hållbara tallrikar, muggar och servetter. Vimpelbandsdekorationen är gjord av avlagda textilier och födelsedagsbarnets paket är inpackat i seriesidorna från en dagstidning. Som tilläggspresent har man skaffat biobiljetter. Kortet är pysslat för hand och man bjuder på barnens favoritgodsaker – chips, kex, godis och paketglass.

På Örjans födelsedagsbord finns en engångsbordduk och engångsmuggar, -tallrikar och servetter. Som dekoration har man spritt ut serpentiner och presenten av plast ligger i en presentpåse. Kortet som köpts från butiken utgör kronan på verket. Det bjuds på saft i tetror med sugrör och enskilt inpackade godsaker: glass, kex och chips.

Målet med barnkalaset är att få barnen att fundera på vilket bord som ger upphov till mera avfall i födelsedagstumultet.
– Barnen får jämföra båda dukningarna. De är fyndiga och märker snabbt vad saken gäller, berättar LSJH:s miljörådgivare Lotta Salminen som leder kalasen.

Tips från barnen till föräldrarna

Meningen med barnkalasen är inte att skuldbelägga, utan att få barnen att tänka på hur avfall uppkommer och hur man med egna val kan minska mängden avfall.
– För tredje- och fjärdeklassisterna är det egna eller kompisens födelsedagskalas en väldigt stor sak. För det mesta är det dock föräldrarna som väljer rekvisitan till kalasen. Av den orsaken har barnen själva sällan tänkt på denna aspekt av kalaset förut. Efter lektionen har de dock många tips att ta med sig hem. I bästa fall föreslår barnet för föräldrarna att använda vanliga dricksglas istället för engångsmuggar eller så ger de kompisen ett presentkort till en gemensam picknick istället för en leksak som present, funderar Salminen.

De enskilda konsumenternas val har betydelse. När allt flera individer väljer ett mera ekologiskt alternativ, blir det ekologiska alternativet vanligare. När konsumenterna till exempel minskar sin plastkonsumtion genom att välja godsaker i kartongaskar istället för enskilt inpackade karameller med omslagspapper, skapar det ett tryck på företagen att utveckla mera ekologiska förpackningsprodukter.
– Detta är att undvika uppkomst av avfall i större skala. Barnkalasets inbjudan har nu skickats ut. Förhoppningsvis tar så många som möjligt av de inbjudna skolorna tillfället i akt, konstaterar Salminen.