ABC för julens avfall

Den här julen är det lättare än någonsin tidigare att förebygga uppkomsten av avfall. Eftersom det på grund av coronan inte lönar sig att springa i butikerna, blir det heller inga onödiga impulsköp. Och eftersom endast kärngänget samlas på julen, behöver man inte köpa den obligatoriska konfektasken åt kusinens fadders vän. Då det i vilket fall som helst uppkommer något slags skräp, behöver man även efter ett mindre julfirande sortera avfallet i rätt kärl. Du hittar jultidens viktigaste sorteringsanvisningar i LSJH:s ABC för julens avfall!

Adventskalender och julchoklad

Adventskalendrarnas och chokladaskarnas kartongdelar sorteras i kartonginsamlingen. Deras plastdelar och -omslag sorteras i insamlingen för plastförpackningar. Skyddspapperet mellan lagren i chokladasken är brännbart avfall. Konfektyrernas godisomslag sorteras huvudsakligen i insamlingen för plastförpackningar. Chokladjulgubbarnas foliepapper hör till metallinsamlingen.

Aluminiumform, -folie, skal från värmeljus och övriga metallföremål

Jullådornas aluminiumformar och smetanaburkarnas folielock, metallburkar och -lock sköljs rena och sorteras i metallinsamlingskärlet. Även skalen från värmeljus och marschaller är metall: det gör ingenting att det finns stearin kvar i dem. I metallinsamlingskärlet sorteras även metallföremål som är slutanvända, såsom trasiga grötgrytor. Kom ihåg att nyårslyckor inte är metall utan farligt avfall!

Amaryllis

Döda rumsväxter och snittblommor sorteras i bioavfallet eller i den egna kompostbehållaren. Mull får däremot inte sorteras bland bioavfallet inom LSJH:s område. Mull är en färdig produkt som inte bryts ner eller förmultnar, utan orsakar olägenheter i behandlingsanläggningen för bioavfall, där man av bioavfall framställer biogas och gödningsmedel. Myllan kan strös ut på den egna gården eller i kompostbehållaren, eller alternativt kan den sorteras i kärlet för brännbart avfall. Även söndriga blomkrukor sorteras i brännbart avfall. Växter och blommor är brännbart avfall ifall fastigheten inte har insamling av bioavfall eller en egen kompostbehållare. Juluppsättningarnas korgar och dekorationer kan sparas till nästa år. När de går sönder är de brännbart avfall. Skyddskrukor av plast sorteras som plastförpackningar.

Ansiktsmasker, ansiktsvisir och gummihandskar

Sortera julens populäraste produkter, engångsmaskerna, i det brännbara avfallet. Även trasiga masker av tyg, söndriga ansiktsvisir och använda gummihandskar är avfall som inte kan återvinnas och sorteras därför i det brännbara avfallet.

Bakplåtspapper och servetter

Du vet väl att även bakplåtspappret får sättas i bioavfallet eller kompostbehållaren? Ifall bioavfall inte samlas in separat eller komposteras, sorteras bakplåtspappren i kärlet för brännbart avfall. Engångsservetter är också bioavfall. Den miljövänlige väljer återanvändbart bakplåtspapper och återanvändbara servetter. De är även bra julklappar: den händige fixar lätt en och annan servett av upprispade diskhanddukar.

Fyrverkeripjäser

Avfyrade fyrverkeripjäser, som har slocknat och kylts ner, är brännbart avfall. Raketskräp innehåller bland annat plast. Kom ihåg att alltid plocka upp fyrverkerirester från marken så att det inte blir plast och skräp kvar i naturen! Oanvända eller föråldrade fyrverkerier returneras i första hand till försäljarna. Om det inte är möjligt ska du kontakta polisen.

Glöggförpackning

En glöggförpackning i kartong får läggas i kartonginsamlingen trots aluminiumfoder. Skölj och låt rinna av samt packa ihop kartongerna tätt för att spara utrymme. Glöggflaskor av glas kan återvinnas som förpackningsglas. Glöggsflaskor med pant tas emot i butikernas returautomater. Kom ihåg att avlägsna korkar från både flaskor och kartongförpackningar. Sortera korkarna enligt material i insamlingskärlet för endera plastförpackningar eller metall.

Gravljus

Gravljus av glas sorteras som brännbart avfall, eftersom det värmetåliga glaset inte lämpar sig för insamlingen av glasförpackningar. Brännbart avfall är rätt plats även för gravljus av plast. Metallocken bör sorteras i metallinsamlingen. Man kan minska mängden avfall genom att sätta ett nytt ljus i ett gravljus av glas.

Gåvopapper och paketsnöre

Glänsande julklappspapper hör till kärlet för brännbart avfall, inte insamlingskärlet för papper. Också paketsnören är brännbart avfall. Spara allt snyggt papper och återanvänd det nästa jul! Gåvor kan också slås in i tidningspapper, som går att lägga i pappersinsamlingen efter att det använts. Om en present är inslagen i en papperspåse kan påsen sorteras i kartonginsamlingen. En immateriell gåva behöver sällan något större julklappspapper! Ring ett videosamtal till mor- och farföräldrarna och läs upp en vacker dikt eller sjung en julsång. De mest minnesvärda presenterna är gemensamma stunder – även sådana som firats med säkerhetsavstånd eller via video.

Juldekorationer

Trasiga juldekorationer, till exempel julgranskulor, sorteras som brännbart avfall. Polkagrisstängernas plastomslag är plastförpackningar. Själva polkagrisarna kan man mumsa på. Om du ännu inte har tillräckligt med dekorationer kan du hitta mängder av begagnade dekorationer i gott skick på till exempel återvinningscentralerna. Man måste inte alltid köpa nytt!

Julens textilier

Fick bordduken en fläck, som inte går bort i tvätten? Rev katten sönder julgardinerna? Sortera oanvändbara textilier i insamlingen för avlagda textilier. Avlagda textilier tas bland annat emot vid LSJH:s sorteringsstationer och utanför LSJH:s butik för avlagda textilier i Kärsämäki. LSJH:s sorteringssamarbetspartner tar även emot textilier vid sina verksamhetspunkter på Kanslersvägen i Åbo, i Pemar och vid Akseli Kiinteistöpalvelut i Kråkkärret. Kolla upp sorteringsanvisningar och mottagningsplatser för avlagda textilier på adressen: www.lsjh.fi/avlagda-textilier-till-insamling. Om du har brist på jultextilier lönar det sig inte att köpa nytt! Sök igenom loppmarknaderna eller köp textilier till kilopris i LSJH:s butik för avlagda textilier: www.lsjh.fi/butik-for-avlagda-textilier.

Julgran

Julgranar tas avgiftsfritt emot som ris- och kvistavfall vid sorteringsstationerna som det finns 12 av på LSJH:s område. I vissa husbolag arrangeras egna julgransinsamlingar. Om plastgranen gick sönder, är metallinsamlingskärlet rätt adress för den. Fastän en plastgran kallas för plastgran, består den främst av metall. Små plastgranar kan läggas i husbolagets metallinsamlingskärl. Stora tas till sorteringsstationerna, där metall tas emot avgiftsfritt.

Julkort

Härligt att någon ännu i dagsläget kommer ihåg! Korten kan användas till att pyssla nya kort eller juldekorationer om man inte vill spara dem i lådan för minnen. Som avfall sorteras de i pappersinsamlingen. Dit hör även kuverten. Det går också att skicka julhälsningarna elektroniskt och donera de sparade pengarna till någon instans som man tycker att är viktig.

LED-ljus

Ett LED-ljus är ett säkert val i barn- och djurfamiljer. När LED-ljusen går sönder för man dem till mottagningspunkten för elapparater såsom till sorteringsstationen eller affären som säljer elapparater. Returneringen kostar inget! Du kan kontrollera närmaste mottagningspunkt på adressen www.kierrätys.info. Kom ihåg att ta bort batterierna, tejpa polerna med till exempel målartejp och sedan föra batterierna till batteriinsamlingen.

Leksaker

Julgubben kommer ofta med en säck full med nya leksaker. Det lönar sig att lära barnen måttlighet. Man kan tillsammans fundera om klapparna i stället kunde vara immateriella. Under julen kan man även öva sig på återanvändning. Det lönar sig att donera gamla leksaker till välgörenhet för att glädja någon annan. Om en leksak såsom en liten figur, barbie eller mjukis går sönder är den oftast brännbart avfall. Trasiga småbilar sorteras som metall. Trasiga leksaker som är försedda med batterier, ackumulator eller elledning är elskrot och rätt adress för dem är mottagningen för elapparater – returneringen är avgiftsfri! Du kan kolla upp närmaste mottagningspunkt på adressen www.kierrätys.info.

Ljusrester

Det lönar sig att samla ihop stearin- och paraffinrester och använda dem för att tillverka nya ljus. Om ljusstöpningen inte lyckas hör ljusresterna till det brännbara avfallet.

Ljusserier

Gick julgransljusen sönder? Slocknade ljuskronan? Söndriga LED-ljus och ljusslingor ska föras till insamlingen för elapparater. Förutom sorteringsstationerna och återvinningscentralerna tar även många större butiker emot elapparater. Se närmaste mottagningspunkt på adressen www.kierrätys.info. Mottagningen av elapparater är avgiftsfri; vare sig du gör dig av med kyl-frysen eller eltandborsten.

Matrester

Eftersom det denna jul inte går att komma samman som förut, lönar det sig att räkna ut julmatsbehovet på nytt. Fyra personer äter mindre än tio. Om det blir matrester på tallriken eller om skomakarlaxen blir framme på bordet över natten ska de sorteras i bioavfallet eller kompostbehållaren. Sortering av bioavfall är en klimatgärning! Hanteringen av det separatinsamlade bioavfallet i en biogasanläggning möjliggör återvinning av näringsämnen och erbjuder en bättre verkningsgrad för energiproduktionen jämfört med om bioavfallet hanteras som en del av det brännbara avfallet. LSJH deltar i den nationella kampanjen Älska en smula som uppmuntrar finländarna att minska på matsvinnet och förbättra bioavfallssorteringen. President Sauli Niinistö, sommargäst på LSJH:s område, är kampanjens beskyddare.

Nyårslyckor

Trots namnet innehåller nyårstennet inte tenn, utan till största delen består de av miljöfarligt bly. Traditionellt tenn säljs inte längre, men om det fortfarande finns i hemmet ska det föras till sorteringsstationerna eller till de ambulerande insamlingarna för farligt avfall. Upp till 50 kilo eller liter farligt avfall från hushåll tas emot avgiftsfritt åt gången: passa alltså på att samtidigt ta med annat farligt avfall till stationen, såsom gamla färgburkar, lack, lim och lösningsmedel. Istället för tenn kan du stöpa nyårslyckor av till exempel bivax.

Onödiga prylar

Det lönar sig att på förhand komma överens att man inte skaffar onödiga presenter; överloppssaker är inte bra varken för dig eller miljön. Om du ändå får onödiga saker kan du donera saker som du inte behöver och som är i bra skick till välgörenhet eller återvinningscentralerna.

Produktförpackning, såsom leksaksförpackning

Sortera förpackningar enligt material. Plastförpackningar sorteras i plastförpackningsinsamlingen. Förargligt ofta ser man förpackningsstyrox i kärlet för brännbart avfall. Förpackningsstyrox sorteras även det i insamlingen för plastförpackningar! Sortera papp- och kartongförpackningar i kartongförpackningsinsamlingen. Eventuella metallfästen hör hemma i metallinsamlingskärlet.

Sillsalladsförpackning

Förpackningen med sillsallad som köpts från butiken sorteras som plastförpackning. Skölj vid behov förpackningen med ljummet vatten. Ifall rengöringen kräver varmt vatten eller diskmedel lönar det sig att spara på energi och vatten och hellre sortera den som brännbart avfall. Plastförpackningarnas lock är oftast endera plast eller metall. Gör ett enkelt skrynklingstest: om locket behåller formen när du skrynklar det ska det sorteras i metallinsamlingen.

Skinkans ben

I år behövs inte den största möjliga skinkan! Om det blir kvar kött efter julen minskar man på matsvinnet genom att göra pizza eller frestelse av resterna. Stora ben hör hemma i det brännbara avfallet. Mindre ben, från till exempel kyckling, kan också läggas i bioavfallet. Ett mera ekologiskt val är ett veganskt skinksubstitut!

Skinkfett och övriga stekfetter

Fett hör inte hemma i avloppet! Fett som sugits upp kan läggas i kompostbehållaren eller bioavfallskärlet. Om sådana saknas kan du packa flytande fetter tätt till exempel i en tom mjölkförpackning och lägga förpackningen i kärlet för brännbart avfall. Häll inte fett i avloppet! Större mängder stekfett kan även föras till sorteringsstationen.

Även i år kommer evenemanget Skinktricket att återvinna stekfett från juldelikatesser till förnybar diesel. Skinkfett tas i år emot vid LSJH:s Korvenmäki, Toppå, Rauhala och Isosuo sorteringsstationer. Tilläggsinformation och insamlingspunkter ortvis på adressen www.kinkkutemppu.com.

Tomtebloss

Använda tomtebloss får läggas i metallinsamlingskärlet efter att de svalnat helt och hållet.

 

Flera sorteringsinstruktioner hittar du i LSJH:s avfallets ABC på adressen www.lsjh.fi/sv/abc. Genom att använda ordsökningen kan du söka rätt sorteringsinstruktion för allt avfall.