ABC för en avfallsfri jul

Speciellt innan och efter jul och nyår hämtas det ofta helt användbara saker till våra 12 sorteringsstationer; möbler, leksaker, kläder, hemtextilier… Läs tipsen för en avfallsfri jul och kolla instruktionerna för sortering av jultidens vanligaste avfall i vårt ABC för julens och nyårets avfall. I slutet av ABC:t hittar du de avvikelser som julen och nyåret för med sig för avfallsservicen i ditt område. 

Så här belastar du morgondagen mindre:

  1. Producera inte onödigt avfall!

Den här tiden på året hämtas det allt för mycket användbara saker till våra sorteringsstationer. Vid träavfallshögen möts man av en sorgsen syn av hela stolar och bord, runt vilka man kunde samlas för att njuta av julmiddagen. De övergivna besticken i metallinsamlingen kunde ännu sleva oändliga mängder med lådor, och den hela golvlampan, som hämtats till insamlingen av el- och elektronikskrot, skulle gärna belysa den som kurat ihop sig för att läsa i soffhörnet. Världen är full med användbara saker som människor för bort som avfall då de skaffar nya saker. Du gör väl inte så. 

Innan du köper, överväg om du faktiskt behöver något nytt. Kunde du låna saken du behöver i stället för att köpa den? Fundera på om det är verkligen nödvändigt att byta ut en fungerande produkt till en ny bara på grund av färgen eller någon modefluga. Om något just nu är på modet så är det cirkulär ekonomi. Använd saker till slut och sortera dem då de blir obrukbara. Endast genom att sortera hålls materialen i cirkulation: av trasiga elapparater tillverkas det nya elapparater, glasförpackningar och metaller cirkulerar till nya förpackningar och av avlagda textilier tillverkas det returfiber som blir till råvara för nya produkter. Ifall du inte vet vart sakerna ska sorteras, så är det bara att fråga om råd från avfallsservicebolaget i din egen kommun. 

Om du har hela prylar som känns onödiga och du verkligen inte har behov för dem längre….

  1. Donera till behövande, sälj vidare!

Användbara saker är inte avfall. För dem inte till sorteringsstationen och sortera inte i avfallskärlet, utan ge dem vidare till behövande. Hela möbler, kärl och armaturer kan doneras till exempel via grupper på sociala medier eller på nätloppisar. Många välgörenhetsorganisationer och återvinningscentraler tar emot donerade saker och kläder. Donationer tas ofta emot även av församlingarna i det egna området. Med dem kan man ofta även höra sig för om donationsbehov.  

Du kan även sälja användbara grejer på live- eller nätloppisar, eller fråga någon köp och sälj-butik i närområdet ifall de är intresserade av att köpa dina saker.

  1. Vårda, reparera och fixa dina grejer!

Du kan förebygga uppkomsten av avfall genom att vårda dina anskaffningar. Skor och kläder fungerar som ett gott exempel: då du vårdar dem förlänger du deras livslängd. Textilvårdstips hittar du till exempel på Marthornas webbportal. Lappa slitna yllesockor och -tröjor och sy eller reparera de hål som uppstått i klädesplaggen. 

Städerna är fulla med hantverksproffs som i ett nafs vårdar och reparerar kläder, skor och väskor samt återupplivar möbler som sätt sina bästa dagar. Googla skomakare, skräddare och restaurerare som är verksamma nära dig och ge dina grejer en ny chans och ett långt liv. 

  1. Köp second hand i stället för nytt!

Ifall du behöver nytt, bläddra först genom loppisar på sociala medier och internet, gå på lopptorg och besök second hand-affärer. 

Kläder, vintage och hemtextilier kan införskaffas till ett lågt kilopris till exempel från LSJH:s butik för avlagda textilier. I butiken finns det till salu textilier som invånarna hämtat till insamlingen för avlagda textilier fastän de fortfarande är fullt användbara. Proffssorterare har sorterat dem bort från de avlagda textilier som går till materialåtervinning. Du kommer väl ihåg att föra användbara textilier till välgörenhetsorganisationernas insamlingar i stället för att ta dem till insamlingen av avlagda textilier! 

  1. Köp produkter som är hållbara och långlivade – men inte för mycket av dem heller!

Bli inte frälst av trender som bleknar bort likt ett stjärnfall och paketera inte in krimskrams bara för att det är kul att se familjemedlemmar öppna säckvis med presenter. På grund av de nuvarande konsumtionsvanorna har mänskligheten förbrukat årets förnybara naturresurser redan den 29 juli. Då man talar om hållbara och långlivade produkter är textilier ett bra exempel, eftersom över 40 procent av textilindustrins växthusgasutsläpp skulle kunna uteslutas enbart genom att kläderna skulle användas under en längre tid. Textil- och modeindustrin är den näst mest förorenande industribranschen. Den producerar mer växthusgasutsläpp än flyg- och fartygstrafiken tillsammans. Genom att genomtänkt köpa långlivade favoritkläder av god kvalitet och genom att använda dem om och om igen ger du jordklotet den julklapp det förtjänar. 

  1. Ge en immateriell gåva!

Det lönar sig att lära avkomman att från barnsben uppskatta enkla saker och att vara tacksam för små ting. Att uppskatta tid tillsammans över prylar. Kasta dig in i leken med barnen, läs dem en bok, stoja med dem i pulkabacken. Spela en julpjäs tillsammans med familjen och tillverka tillsammans med barnen pizza på de överblivna julläckerheterna. Stanna till och var närvarande.

Ge en massage till distansarbetaren som fått sin nacke i spärr. Skotta snö hos mor- och farföräldrarna eller hos grannen. Beställ en hemstädning till föräldrarna eller hjälp dem med julförberedelserna. Bjud en vän på julglögg.

Genom välgörenhetsorganisationer kan du till exempel köpa gröt till en hel by, en vän till någon som är ensam, hjälp till katastrofoffer eller julglädje till ett barn som löper risk för att slås ut. 

  1. Skaffa bara så mycket mat som du äter!

Enligt Saa Syödä! -webbportalen blir cirka 30 procent av den mat som produceras i världen till matsvinn och i Finland slösar man upp till 10–15 procent, alltså 360 miljoner kilo, med ätbar mat i livsmedelskedjan. Detta motsvarar ungefär 8 000 lastbilar med släp som fyllts med matavfall!

Sätt dig ner en stund och räkna åtgången noggrant. Fundera också på vad som smakar åt gästerna. Ifall barnen inte äter lådor, bjud på köttbullar i stället. Skaffa favoriter till festbordet så att åtgången är garanterad. Gå inte till butiken då du är hungrig och hamstra inte för dåliga tider. Nuförtiden går det väl att skaffa påfyllning från de butiker som håller öppet även under julhelgerna.

Ifall det uppstår matsvinn, utnyttja resterna under mellandagarna i till exempel pizzor, pajer och soppor. Recept finns att hitta till exempel på www.koket.se

  1. Utnyttja det som redan finns!

Slå in en sak eller pryl som du inte har användning för och ge den som gåva till någon som du vet att skulle uppskatta den.

Ta vara på tipsen och minska på julens avfallsmängd. Om det ändå uppstår avfall under julen, kan du ta en titt här nedanför… 

ABC för julens (och nyårets) avfall 

Aluminiumform, -folie, och metallföremål 

Aluminiumformar och -folier, metallburkar och -lock sköljs rena och sorteras i metallinsamlingskärlet, precis som övriga metallföremål. Du kommer väl ihåg att nyårslyckor av tenn inte är metall utan farligt avfall!   

Amaryllis och övriga julblommor 

Döda rumsväxter och snittblommor sorteras i bioavfallskärlet eller i den egna kompostbehållaren. Mull får inte sorteras bland bioavfallet. Myllan kan strös ut på den egna gården eller i kompostbehållaren, eller alternativt kan den sorteras i kärlet för brännbart avfall. Även söndriga blomkrukor sorteras i brännbart avfall. Julblommornas plastkrukor är plastförpackningar. Växter och blommor är brännbart avfall ifall fastigheten inte har insamling av bioavfall eller en egen kompostbehållare. 

Elapparater, såsom mobiltelefoner, leksaker och ljusslingor 

I jul uppstår det så klar inte EE-skrot, då det på grund av den globala chipbristen inte finns ny elektronik bland julklapparna i gåvosäcken. Om julgubben mirakulöst ändå hämtar en ny mobiltelefon eller spelkonsol så kommer du väl ihåg att leverera fungerande anordningar vidare till exempel genom att donera till behövande. 

Om apparaten är trasig, sortera den datasäkert. Datasäkerhetsavfall tas emot vid avfallscentralerna Toppå i Åbo och Korvenmäki i Salo. Även Seiffi är ett datasäkert sätt att göra sig av med trasig dataapparatur.

Trasiga elapparater, såsom ljusslingor och leksaker som är försedda med batterier, tas avgiftsfritt emot vid sorteringsstationerna samt i butiker som säljer dem. 

Fyrverkeripjäser   

Avfyrade fyrverkeripjäser, som har slocknat och kylts ner, är brännbart avfall. Oanvända eller föråldrade fyrverkerier returneras i första hand till försäljarna. Om det inte är möjligt ska du kontakta polisen.   

Glöggförpackning  

En glöggförpackning i kartong får läggas i kartonginsamlingen trots aluminiumfoder. Skölj och låt rinna av samt packa ihop kartongerna tätt för att spara utrymme. För glöggflaskor med pant till butikernas flaskreturautomater. Flaskor utan pant kan sorteras i glasförpackningsinsamlingen. Kom ihåg att avlägsna korkar från både flaskor och kartongförpackningar. Sortera korkarna enligt material i insamlingskärlet för endera plastförpackningar eller metall.  

Gravljus   

Gravljus av glas sorteras i brännbart avfall, eftersom det värmetåliga glaset inte lämpar sig för insamlingen av glasförpackningar. Brännbart avfall är rätt plats även för gravljus av plast. Metallocken bör sorteras i metallinsamlingen. Man kan minska mängden avfall genom att sätta ett nytt ljus i ett gravljus av glas. Trasiga LED-gravljus ska föras till insamlingen för elapparater. Det är avgiftsfritt att återlämna dem dit. Närmaste insamlingspunkten kan du kolla på adressen www.kierrätys.info. 

Gåvoförpackningar   

Sortera förpackningar enligt material. Plastförpackningar och styrox sorteras i plastförpackningsinsamlingen. Sortera papp- och kartongförpackningar i kartongförpackningsinsamlingen. Eventuella metallfästen hör hemma i metallinsamlingskärlet.   

Julens läkemedelsarsenal 

Ifall man blivit proppmätt efter julmiddagen eller migränen hotar att slå till efter julstädningen, så är det tid för medicinering. Medicinernas förpackningar sorteras enligt material. 

Föråldrade mediciner är farligt avfall. Dem kan du föra till apoteken, var de tas emot avgiftsfritt. LSJH sköter dem sedan vidare till ändamålsenlig hantering. Läkemedelsavfall tas även emot på sorteringsstationerna. För att underlätta sorteringen av läkemedelsavfall kan du beställa en avgiftsfri guide från Tilaamo på vår webbplats.

Julgran   

Julgranar tas avgiftsfritt emot som ris- och kvistavfall vid avfallscentralerna och sorteringsstationerna. I vissa husbolag arrangeras egna julgransinsamlingar. Om du äger en plastgran som redan har sätt sina bästa dagar, är metallinsamlingskärlet rätt adress för den. Fastän en plastgran kallas för plastgran, består den främst av metall. 

Julklappspapper 

Glänsande julklappspapper hör i kärlet för brännbart avfall, inte insamlingskärlet för papper. Också paketsnören är brännbart avfall. Spara allt snyggt papper och återanvänd det nästa jul! Gåvor kan också slås vackert in i tidningspapper, som går att lägga i pappersinsamlingen efter att det använts. Gåvorna kan även slås in till exempel i tyg, presentkassar eller -påsar som kan återanvändas. 

Julkalender och -choklad  

Julkalendrarnas och chokladaskarnas kartongdelar sorteras i kartonginsamlingen. Deras plastdelar och -omslag sorteras i insamlingen för plastförpackningar. Skyddspapperet mellan lagren i chokladasken är brännbart avfall.  

Julkort   

Om du inte vill spara de julkort du fått i lådan för minnen, sorteras de i pappersinsamlingen. Gamla kort kan även användas till att pyssla nya kort eller juldekorationer.

Ljusrester   

Det lönar sig att samla ihop stearin- och paraffinrester och använda dem för att tillverka nya ljus. I övriga fall hör ljusrester i brännbart avfall. 

Nyårslyckor   

Blyhaltiga nyårslyckor har inte fått säljas i Finland efter mars 2018.  Om du fortfarande har blyhaltigt tenn hemma ska det föras till sorteringsstationerna eller till de ambulerande insamlingarna för farligt avfall. Blyfritt tenn sorteras i metallinsamlingen.  

I stället för tenn kan du stöpa nyårslyckor av till exempel bivax.  

Papplådor 

Allt fler beställer julklappar via nätbutiker. Nästan undantagsvis har försändelsen förpackats i en papplåda. När postpaketet har transporterats hem och paketet har tömts på de varor som beställts, blir endast en tom papplåda kvar – vad ska man göra med den nu? Du kan utnyttja papplådan som förvaringslåda, som ett gömställe för ditt sällskapsdjur eller fast pyssla ett slott eller en lekbil åt barnen av det. Ifall dessa tips eller din fantasi inte hjälper att hitta ett lämpligt användningsändamål för papplådan, kan du föra den till kartonginsamlingen. Av den insamlade kartongen tillverkas det bland annat hylsor för hushållspapper. Behåll grannsämjan även under julen och kom ihåg att tillplatta papplådorna innan du lägger dem i insamlingskärlet. Ett proppfullt, överflödande insamlingskärl för kartongförpackningar orsakar enkelt spänningar bland grannarna. 

Skal från värmeljus 

Skalen från värmeljus och marschaller är av metall och du kan laga dem i metallinsamlingen så de blir råvara för nya metallprodukter. 

Skinkfett och övriga stekfetter   

Fett hör inte hemma i avloppet! Flytande fetter hör heller inte hemma i bioavfallskärlet. Packa flytande fetter tätt till exempel i en tom mjölkförpackning och lägg förpackningen i kärlet för brännbart avfall. Skinkfett som har svalnat och är fast kan även läggas bland bioavfallet. I den egna kompostbehållaren kan man förstås även lägga avfall i flytande form, såsom matolja.  

Även i år kommer evenemanget Skinktricket att återvinna stekfett från juldelikatesser till förnybar diesel. Insamlingspunkter kommer även att finnas på LSJH:s område. Ta stekfettet från skinkan, kalkonen, fisken eller till exempel rotfruktschipsen, förpacka det i en mjölkburk och för till insamlingspunkten. Tilläggsinformation och insamlingspunkter ortvis på adressen www.kinkkutemppu.com.

Tomtebloss   

Använda tomtebloss får läggas i metallinsamlingskärlet efter att de svalnat helt och hållet.

Flera sorteringsinstruktioner hittar du i avfallets ABC på adressen www.lsjh.fi/sv/abc. Genom att använda ordsökningen kan du söka rätt sorteringsinstruktion för allt avfall.  

Avvikelser i avfallsservicen under jul och nyår

Under självständighetsdagen 6.12.2021 är alla verksamhetsställen och kundtjänstnumret stängda.

tors 23.12.2021 
Toppå avfallscentral, Korvenmäki avfallscentral och Yläne sorteringsstation stänger portarna redan kl. 18.00 (kortare öppettid än vanligt).

fre 24 och lör 25.12.2021 
Alla verksamhetsställen och kundtjänstnumret stängda. 

pe 31.12.2021 
Toppå och Korvenmäki avfallscentraler stänger sina portar redan kl. 18.00 (kortare öppettid än vanligt).   

lör 1.1 samt tors 6.1.2022 
Alla verksamhetsställen och kundtjänstnumret stängda.  

Avfallskärlens sedvanliga tömningsdag kan ändra på grund av julafton, juldagen, annandag jul och nyårsdagen i Kimitoön, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Reso, Vahto samt i Nagu, Korpo och Houtskär i Pargas skärgård. Tömningsdagen kan vara en eller två vardagar tidigare eller senare än sedvanligt. I verksamhetsområdets övriga kommuner lönar det sig att fråga det egna transportföretaget om ändrade i tömningsdagar.  

Julen är en skyndsam tid inom avfallsservicen så det lönar sig att beställa möjliga separata tömningar samt slamtömningar i god tid!

Kundtjänstens kontaktuppgifter:  

tfn 0200 47470 
vardagar kl. 9–15 (lna/msa) 
kundtjanst@lsjh.fi