Skrotinsamling och pop up-café på Åvensor

I över 20 år har skrotinsamling med fartyg ägt rum på somrarna i Skärgårdshavet. Fartyget tar utan avgift emot metallskrot, elapparater och farligt avfall. Under de senaste åren har fartyget också mot avgift tagit emot byggavfall och annat skrymmande avfall i storsäckar mot förhandsbetalning.

Norr om Nagu på Åvensor har Saga, Gustaf och Agnes Backman samt Otto Herzog grundat ett pop up-café då fartyget anlöper hamn. De säljer förfriskningar och bullar åt öborna som deltar eller bara följer med insamlingen. Barnen bor alla i Stockholm men har sina rötter på Åvensor. Barnens farföräldrar Bengt och Rosita Backman hade av Rositas syster fått höra om att fartyget kommer till ön, och nu var tillfället ypperligt att bli av med teveapparaten från 80-talet samt övre delen av en gammal potatissättare.

Bengt och Rosita tycker att insamlingen är ett bra initiativ. Förr i tiden kördes gamla bilar ut på isen och öborna slog till och med vad om när bilen skulle sjunka i havet. Den fastighetsvisa insamlingen med egna kärl gillar de också eftersom det fungerat bra och är billigare än systemet med regionala insamlingspunkter. Rosita Backman anser att nackdelen med systemet är att dagsturister inte vet var de ska göra av sitt skräp och där borde servicen utvecklas.

i år inleddes insamlingen i Kasnäs måndagen 11.7 och de sista hamnarna besöks i Rimito i morgon 14.7. Insamlingen arrangeras av LSJH i samarbete med Håll Skärgården ren rf samt Kuusakoski Oy.

Tidtabellen och tilläggsuppgifter hittar du här: www.lsjh.fi/fartygsinsamling