Sömnadsevenemang ordnas i medborgarrummet i mars

Sitter knappen löst, glipar dragkedjan? Under sömnadsevenemanget Ompelujamit x 100 erbjuder vi hundra åbobor personlig handledning i en timme för att reparera och göra om kläder. Du kan reparera egna kläder, lappa trasiga tröjor eller pröva på traditionella handarbeten.

I Museicentrets medborgarutrymme i Åbo centrum finns det maskiner, tråd och återvunna textilier till ditt förfogande. Du får hjälp av kunniga handledare. Efter att du fått handledning kan du fortsätta sy så länge du vill och behöver. Om du inte har egna textilier att reparera kan du pröva på att arbeta i ”svettfabriken” där du för besväret får lika mycket i timlön som en arbetare i Bangladesh. Dessutom bjuder utrymmet på information om de sömnadstjänster som finns att tillgå i Åbo och ifall besökarna har intresse kan vi guida dem vidare till olika instanser som erbjuder möjligheter att lära sig mer om olika handarbeten.

Med evenemanget vill Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) utveckla återanvändningen och återvinningen av textilier. Målsättningen är också att väcka kunskapen om hur man reparerar kläder till liv och göra reparationerna till en vardagssyssla. Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla.

I samband med sömnadsevenemanget ordnar Storm Motor en tävling som går ut på att hitta på nya idéer för hur material från använda motorcykelkläder kan användas på nya sätt. På lördagarna håller också Left Overs skräpformgivningskollektiv en tröjgraffitiverkstad där man tillsammans tillverkar ett konstverk för vårens Knit´n´Tag-evenemang!

Tidtabell

Sömnadsevenemanget Ompelujamit i medborgarutrymmet i Forums köpcentrum 28.2-18.3.2017
tis–ons kl. 10–16
tor–lör kl. 11–18

Tilläggsuppgifter: Sini Ilmonen, tfn 040 867 0139 eller sini.ilmonen(at)lsjh.fi

Sömnadsevenemanget Ompelujamit arrangeras av Sydvästra Finlands Avfallsservice.

Åbo museicentrum erbjuder sina samarbetspartners att kostnadsfritt använda utrymmet. Svenska Kulturfonden stöder medborgarverksamheten och Åbo yrkeshögskola lånar ut maskinerna som används under evenemanget.

http://kalenteri.turku.fi/events/tapahtuma/ti-02142017-1000-kansalaistila-kaikille-avoin-pop-tila
Ompelujamit-evenemanget (på finska): https://www.facebook.com/events/1842727579273870/

Knit’n’Tag-evenemanget (på finska): https://www.facebook.com/events/621222138056811/