Sorteringstips för vappens avfall

Första maj-firarna kryper ut ur sina hålor och styr oberoende av vädret kosan ut i naturen eller ut på bakgården. Det lönar sig att ha miljön i tankarna under första maj-firandet. Kolla här in Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) tips för sortering och ett mera hållbart första maj-friande.

Folieballonger: Folieballongerna hör inte hemma i metallinsamlingskärlet, eftersom de har en plastyta, även om de verkar metalliska. Lägg folieballongerna i avfallskärlet för brännbart avfall, när de tjänat ut sitt syfte.

Luftballonger: Spruckna luftballonger är även de brännbart avfall. Plastförpackningen, som ballongerna finns i då man köper dem från butiken, kan däremot sorteras i insamlingskärlet för plastförpackningar. Plastförpackningar samlas in vid Rinki-ekopunkterna samt numera också i många husbolag. Kolla närmaste ekopunkt på adressen www.kierrätys.info.

Kexpaket: Kexpaket av kartong, som läggs i insamlingskärlet för kartongförpackningar, återvinns till hylskartong.

Engångskärl: Favorisera så långt som möjligt hållbara fryslådor eller kärl av plast som redan finns hemma. De som föredrar finare dukningar, dukar även på picknicken med porslinskärl och dricksglas av glas. Ifall man trots allt använder engångskärl, hör våta och smutsiga engångskärl samt engångskärl av plast hemma i kärlet för brännbart avfall.

Servett: Använda servetter är bioavfall, så för dem i husbolagets bioavfallskärl eller kompostera dem i din egen kompostbehållare.

Metallburk: Var du än är, lämna inte metallburkar liggande i naturen. För pantbelagda burkar till butiken och övriga till metallinsamlingskärlet.

Munkfett: Fett från flottyrkokning av munkar och struvor får inte hällas i avloppet. Låt till exempel fettet sugas in i hushållspapper och lägg det sedan i kompostbehållaren eller bioavfallskärlet. Om ingendera är i din användning, packa fettet tätt till exempel i en mjölkkartong och lägg den i kärlet för brännbart avfall.

Picknickfilt: Fick picknickfilten en fläck som inte går bort i tvätten? Slets din favorit filt, som du haft i användning i många år, så mycket att det inte går att använda den mera? Släng inte textilier i kärlet för brännbart avfall, utan återvinn den som avlagda textilier. Avlagda textilier tas avgiftsfritt emot vid LSJH:s avfallscentraler och sorteringsstationer samt ambulerande insamlingar. Läs mera på adressen: www.lsjh.fi/sv/radgivning/avlagda-textilier-till-insamling/  samt poistotekstiili.turkuamk.fi/telaketju/.

Matrester: Hamstra inte överflödigt, utan packa med till picknicken eller duka upp på bordet den mängd som gänget äter. Ta på picknicken med tidningspapper eller en bioavfallspåse av papper, ifall det uppkommer matrester. Ta med resterna till husbolagets bioavfallskärl eller till din kompostbehållare.

Serpentin: Trots att serpentinen känns som papper, hör den inte hemma i pappersinsamlingen. Rätt adress för serpentinskräp är kärlet för brännbart avfall. Man kan alternativt själv virka en hållbar serpentin och på det viset undvika uppkomsten av onödigt avfall!
Mjödflaska: Pantbelagda mjödflaskor av glas eller plast förs till butikernas mottagningspunkter för flaskor. Glasflaskor utan pant läggs i glasinsamlingskärlet och plastflaskor utan pant kan återvinnas som plastförpackningar.

Chipspåse: Chipspåsens insida ser utan tvivel silvrigt metallisk ut. Trots det är den gjord av plast, så den kan återvinnas som en plastförpackning.

Skumpaglas: Ifall ett skumpaglas av glas går sönder, sorteras skärvorna som brännbart avfall. Ett dricksglas som tål hetta hör inte hemma i insamlingskärlet för förpackningsglas.

Skumpaflaska: Det lönar sig att föra pantbelagda skumvins- eller champagneflaskor av glas till butikernas mottagningspunkter för flaskor. Flaskor utan pant läggs i glasinsamlingskärlet.

Skumpaflaskans kork: Genom att googla hittar man alla möjliga slags tips för pyssel med skumpa- och vinkorkar. Är man skicklig kan man göra en dörrkrans, en nyckelring eller ett pannunderlägg av dem. Om pysselinspirationen inte infinner sig, sorteras de som brännbart avfall.

Sprayserpentin: Sprayserpentinen är i sig brännbart avfall, men den är förpackad i en aerosolförpackning, som bör sorteras som farligt avfall. Farligt avfall tas gratis emot vid LSJH:s avfallscentraler, sorteringsstationer, ambulerande insamlingar och mottagningspunkter för farligt avfall. Mera information om mottagningen av farligt avfall på adressen: www.lsjh.fi/sv/avfallsmottagning/farligt-avfall/.

Struv-, potatissallads-, knackkorvs- och köttbullsförpackning: Ifall man köper mattillbehören färdiga från butiken, ska rena förpackningarna sorteras i plastinsamlingskärlet.

Första maj krimskrams: Det lönar sig definitivt att minimera införskaffningen av onödigt krimskrams av plast. Ifall man trots allt faller för första maj-sakerna, lönar det sig att gömma undan vippor, hattar, ballonger, karnevalkläppar, vimplar och mojänger samt annat helt krimskrams av plast för kommande behov. Då man inte köper nytt alla år, förebygger man uppkomsten av avfall och sparar på miljön. Ifall de allehanda plastsakerna blir oanvändbara, är de brännbart avfall.

Studentmössa: Det fina med studentmössan är, att smuts bara ökar dess trovärdighet. Ifall mössan dock går sönder så att den blir oanvändbar, sorteras den som brännbart avfall.

Var och hur än du firar första maj, utrusta dig med sop- och bioavfallspåsar, så att du kan ta med ditt avfall. De allmänna sopkärlen i parkerna och städerna kan under första maj fyllas till bredderna. Vidare borde man inte lägga annat än brännbart avfall i dem.

 

Glömde vi bort något avfall du grubblar över från listan? Ingen fara! I avfallets ABC hittar du sorteringsanvisningar för alla avfall och avfallstyper: www.lsjh.fi/sv/abc

Sorteringsiver till första maj!