Toppå avfallscentralen betjänar åter normalt efter branden

Tjänsterna vid Toppå avfallscentral har återgått till det normala efter onsdagens brand. Efterröjning av brandplatsen pågår fortfarande på planen för det grova avfallet. På grund av gårdagens brand tillämpas vissa undantagsarrangemang på avfallscentralens område. De som hämtar lass till avfallscentralen instrueras av personalen vid avfallsmottagningen. Brandplatsen är inte belägen nära sorteringsplatsen för små avfallspartier eller nära brännbara avfallets förrådshögar, så den påverkar inte de som besöker avfallscentralen.

På onsdagseftermiddagen bröt det ut en brand på planen för grovt avfall vid Toppå avfallscentral. En hög med möbler som väntade på hantering fattade eld lite innan klockan fem på eftermiddagen. Förutom den obehandlade möbelhögen brann även två av entreprenörens grävskopor, ett av Sydvästra Finlands Avfallsservices tomma avfallsflak samt avfallsfraktioner som redan hunnit sorteras ur det grova avfallets blandlass. Till planen för det grova avfallet levereras stora partier med blandat, osorterat avfall. Material som lämpar sig för nyttoanvändning sorteras sedan från avfallet.

Toppå avfallscentral stängdes för trafik under onsdagen mellan klockan 17 och 19, och polisen dirigerade trafiken bort från området. Räddningsverket fick branden under kontroll vid 18-tiden, men eftersläckningsarbetet har fortsatt även idag under torsdagen. Man vet fortfarande inte vad som orsakade branden.

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) servicedirektör Jaana Turpeinen tackar räddningsverkets och LSJH:s personal för snabbt agerande.
– Även om man vid avfallshanteringen följer strikta säkerhetsåtgärder är det alltid möjligt att det uppstår bränder vid avfallscentralerna. Räddningsverket fick lyckligtvis branden snabbt under kontroll, så inga större skador hann uppstå, säger Turpeinen.