Tusen gratisluncher på Salutorget 10.9

Grönsakssoppa och Kari Aihinen på Salutorget!

Torsdagen 10 september delas 1000 gratisluncher ut på Salutorget i Åbo då årets Saa syödä-evenemang äger rum. Lunchserveringen börjar klockan 11 och fortsätter så länge som det finns mat.

Med evenemanget vill Sydvästra Finlands Avfallsservice uppmana både konsumenter och aktörer inom livsmedelsbranschen att fästa uppmärksamhet vid matslöseriet och minimera det. Under evenemanget på torget diskuteras ämnet sett ur många synpunkter. Intervjuobjekten intervjuas av Kari Aihinen, kökschef vid restaurang Savoy i Helsingfors. Aihinen är bekant från TV-serien Kaappaus Keittiössä.

Grönsakssoppan, tillverkad på restråvaror som blivit över i matbutiker och hos producenter, kokas av kockstuderanden vid Reso yrkesinstitut. Satotukku levererar de överblivna grönsaker som soppan tillreds av. Arkea Oy står för brödet.

Saa syödä –evenemanget hämtar grytorna samtidigt till centrum i Helsingfors, Åbo, Tammerfors och Kuopio. Under evenemanget delar man ut sammanlagt cirka 6000 portioner grönsakssoppa.

Tips för hur man kan minska på matsvinnet (sidorna på finska): www.saasyoda.fi

Evenemangets nationella Facebooksidor (på finska)