Kompostointipäivä innostaa asukkaita kompostoimaan biojätteet

Torstaina 27.4. kello 15–20 vietetään Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) Topinojan jätekeskuksessa Kompostointipäivää. Koko perheelle suunnattu tapahtuma tarjoaa tietoa kompostoinnista sekä jätteiden lajittelusta. Päivän aikana jaetaan vinkkejä myös bokashin käyttöön osana biojätteen lajittelua. Tapahtumassa voi osallistua kompostorin arvontaan, jätekeskuskierroksille sekä nauttia syötävästä ja juotavasta.  

Topinojan jätekeskuksessa vietetään torstai-iltana 27. huhtikuuta Kompostointipäivää. Koko perheelle suunnatun tapahtuman tavoitteena on kannustaa asukkaita kompostointiin ja tehdä kompostointia tutuksi. Kompostointi on myös hyvä vaihtoehto biojätteen keräykselle. 

– Kompostointi on helppo tapa pitää biojätteen ravinteet kierrossa omassa kotipihassa. Ensi vuonna biojäte on lajiteltava erikseen kaikissa yli 10 000 asukkaan taajaman kiinteistöissä. LSJH kannustaakin kompostointiin, joka on asukkaalle edullisin vaihtoehto lajitella biojäte, Lounais-Suomen Jätehuollon palvelupäällikkö Katariina Humalamäki kertoo. 

Topinojan jätekeskus valikoitui Kompostointipäivän pitopaikaksi, sillä LSJH:n tavoitteena on järjestää tapahtumia ympäri toimialuetta. Tapahtumia, kuten Jätteiden yö, on viime vuosina järjestetty muun muassa Raisiossa ja Salossa. 

– Nyt on Turun ja Topinojan vuoro, Humalamäki summaa. 

Topinojan jätekeskus on LSJH:n suurin jätteen vastaanottopiste, jossa on vuosittain yli 150 000 asiakastapahtumaa. 

Kompostointipäivä tarjoaa kävijöilleen monenlaista ohjelmaa 

LSJH:n neuvontateltalla voi kuulla kompostointineuvontaa ja osallistua arvontaan, jonka pääpalkintona on lämpökompostori. Tapahtumassa on näytillä erilaisia kompostorimalleja kaikille aiheesta kiinnostuneille ja luvassa on myös esittely bokashin toiminnasta. 

Kompostointi-ilmoitus kannattaa tehdä mitä pikimmiten! Ilmoituksen tekeminen onnistuu helposti lsjh.fi-verkkosivuilla, lisätietoa ilmoituksen tekemisestä: https://www.lsjh.fi/fi/ilmoita-asuinkiinteistolla-tapahtuvasta-biojatteen-kompostoinnista-taalla/ 

LSJH:n asiakaspalvelu on myös paikalla tapahtumassa. Palveluneuvojilta voi kysyä apua esimerkiksi kompostointi-ilmoituksen tekemiseen.  

Kompostointipäivän aikana järjestetään myös jätekeskuskierroksia Topinojalla. Kierrokset kestävät noin 30 minuuttia kerrallaan. Jos mielii mukaan kierrokselle, kannattaa valita hyvät kengät jalkaan. 

Tapahtumassa on myös tarjolla syötävää ja juotavaa 400 ensimmäiselle kävijälle. 

Kompostointipäivään kannattaa saapua julkisilla kulkuvälineillä 

Kompostointipäivään kulkee maksuton bussikuljetus Turun Tuomiokirkolta koko tapahtuman ajan. Bussikuljetus lähtee Tuomiokirkolta tasatunnein 15, 16, 17, 18, 19 ja paluu Topinojalta Tuomiokirkolle 15.30, 16.30, 17.30, 18.30, 20.00. 

Tapahtumaan voi saapua myös henkilöautolla. Tapahtumassa ovat paikalla liikenteenohjaajat sekä kyltitykset auttamassa omalla autolla saapuvia.  

Topinoja ottaa jätteitä vastaan normaalisti koko tapahtuman ajan 

Topinojan jätekeskuksen lajitteluasema palvelee normaalisti myös tapahtuman aikana. Lajitteluasemalla vastaanotetaan kaikkia kotitaloudessa syntyviä jätteitä kuten esimerkiksi pihan ja varastojen siivousjätteitä sekä rakennustoiminnasta peräisin olevia rakennusjätteitä. 

Topinojan lajitteluasemalla vastaanotettavat jätteet ja ohjeet jätteen tuojalle osoitteessa: www.lsjh.fi/fi/jatteen-vastaanotto/jatekeskukset-ja-asemat/topinojan-jatekeskus/  

Jätteiden vastaanottomaksut osoitteessa: https://www.lsjh.fi/fi/hinnat/vastaanottomaksut-pienille-jate-erille/